За да възстанови баланса в търговията с Китай, президентът на

...
За да възстанови баланса в търговията с Китай, президентът на
Коментари Харесай

Тръмп готов на всичко срещу Китай, включително рецесия и валутна война

За да възвърне салдото в търговията с Китай, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е подготвен на всичко, в това число да провокира криза даже на валутна война. Това е цената, която, съгласно него, би трябвало да бъде платена, с цел да бъде избегнато икономическото потопяване на Съединените щати от Азия.

Пристъпването към нови повишавания на мита в разгара на търговски договаряния демонстрира какъв брой твърда е решимостта на американците на тези, които към момента са се съмнявали. Рискът от международна криза, каквато би провокирало увеличението на митата върху целия китайско-американски стокообмен, е незначителен пред задачата да бъде възобновен структурният баланс на силите сред двата колоса.

След като стана очевидец първо на европейската интеграция, а по-късно - и на развиването на Китай, американската администрация уточни с пръст риска от икономическо потопяване на Съединените щати от Азия. Създаването на общия пазар, а по-късно - и на еврото, разрешиха на Европейския съюз да остане търговски фактор от първостепенно значение. На блока към момента се пада дял от една трета от световния експорт. След това, с помощта на влизането на Китай в Световната комерсиална организация (СТО) и неговата политика на регионализация, Азия закупи забележителна тежест в интернационалната търговия. На нейния експорт към този момент се пада дял от 31% от световния експорт против 23% преди финансовата рецесия.

Приносът й за растежа на международния експорт е повишен от 18% през интервала 2001-2008 година до 54% от 2009 година, до момента в който на Европа и Съединени американски щати е надлежно единствено 10% и 11% от 2009 година. Това усилване на Азия се дължи не на конюнктурния срив на западните стопански системи, а на нейното лично развиване. Добавената стойност на Азия, като се изключат Япония и краткосрочните съмнения, е повишена с 5,2% против 3% за останалата част от света, съгласно нашите иконометрични калкулации, учредени на двустранния стокообмен на 15 азиатски страни с над 180 търговски сътрудници. Паралелно с " азиатизацията " на света, китайският президент Си Цзинпин удостовери при преизбирането си своята цел да усили пазарния дял в Китай, повтаряйки поетия от него ангажимент за либерализиране на стопанската система. Технологичните въпроси и спазването на правото на благосъстоятелност са централни в договарянията, само че двамата водачи споделят едно и също разбиране: решаващият темперамент на тежестта на стопанските системи за съотношението на силите.

Конфронтацията остава на икономическия фронт и е по-лесно да бъдат разбрани макроикономическите последствия. Не единствено че всяко повишение на мита оказва въздействие върху двустранната търговия, само че и американският стопански напредък не е във фаза на ускоряване, което ще даде рецесивно отражение върху размера на вноса. Същото важи и за Азия, където забавянето на растежа на Китай лимитира икономическата активност, а оттова - и опцията за преконфигуриране на комерсиалния поток. Американците ще имат повече компликации да компенсират спада на китайското търсене с това на страните от Югоизточна Азия, както правеха до момента.

След като Съединените щати претърпяха " европеизацията " на търговията, появяването на нововъзникващите пазарни стопански системи, а по-късно - и " азиатизацията " на света, в този момент се задава нов стадий. Съединени американски щати желаят да принуждават Китай да одобри разпоредбите на действие на пазарната стопанска система по пътя на борбата. Европейският съюз си мисли, че може да наложи своите полезности, защитавайки жителите си и излизайки с голям брой заявления за планове. Що се отнася до Китай, той желае още веднъж да стане Поднебесната империя. В най-хубавия случай всеки ще се свие в своята сфера на въздействие и регионализацията ще се ускори с появяването на европейски и азиатски финансови и валутни полюси. Американците обаче преобладават финансовия бранш, те няма да се оставят да бъдат изместени, без да реагират. Валутната война би могла да бъде идващото оръжие, което Доналд Тръмп ще извади. 

Матилд Льомоан, в. " Ле-з-еко " / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР