За да възстанови баланса в търговията с Китай, президентът на

...
За да възстанови баланса в търговията с Китай, президентът на
Коментари Харесай

Търговска война: промяна на парадигмата

За да възвърне салдото в търговията с Китай, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е подготвен на всичко, в това число да провокира криза... даже на валутна война. Това е цената, която, съгласно него, би трябвало да бъде платена, с цел да бъде избегнато икономическото потопяване на Съединените щати от Азия.

Пристъпването към нови повишавания на мита в разгара на търговски договаряния демонстрира какъв брой твърда е решимостта на американците на тези, които към момента са се съмнявали. Рискът от международна криза, каквато би провокирало увеличението на митата върху целия китайско-американски стокообмен, е незначителен пред задачата да бъде възобновен структурният баланс на силите сред двата колоса.

След като стана очевидец първо на европейската интеграция, а по-късно - и на развиването на Китай, американската администрация уточни с пръст риска от икономическо потопяване на Съединените щати от Азия.

Създаването на общия пазар, а по-късно - и на еврото, разрешиха на Европейския съюз да остане търговски фактор от първостепенно значение. На блока към момента се пада дял от една трета от световния експорт. След това, с помощта на влизането на Китай в Световната комерсиална организация (СТО) и неговата политика на регионализация, Азия закупи забележителна тежест в интернационалната търговия. На нейния експорт към този момент се пада дял от 31% от световния експорт против 23% преди финансовата рецесия.

Приносът ѝ за растежа на международния експорт е повишен от 18% през интервала 2001-2008 година до 54% от 2009 година, до момента в който на Европа и Съединени американски щати е надлежно единствено 10% и 11% от 2009 година. Това усилване на Азия се дължи не на конюнктурния срив на западните стопански системи, а на нейното лично развиване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР