За да възложи пътен проект, важен за отварянето на бъдещия

...
За да възложи пътен проект, важен за отварянето на бъдещия
Коментари Харесай

АПИ оскъпи пътен проект към ГКПП Рудозем-Ксанти, за да го възложи  

За да разпореди пътен план, значим за отварянето на бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти, Агенция „ Пътна инфраструктура “ го оскъпи.
Това стана ясно от повторното съобщение на състезанието за създаване на обходен път на град Рудозем и за инженеринг (проектиране и строителство) на виадукт при 134-ти км на второкласния път Средногорци – Рудозем. Поръчката и в този момент е разграничена на две обособени позиции – обход и виадукт.
Прогнозната й стойност е 9 325 054 лева без Данък добавена стойност – т.е., с една трета по-скъпа от цената в предходния конкурс (6 383 020 лева.).
Припомняме, че АПИ започва процедурата за възлагане на поръчката с два обекта през февруари месец 2018-та година и приключи с избор на реализатори.
За реализатор обхода бе определен консорциум „ Път ІІ-86 Рудозем “ (с участници " Пътстроиинженеринг " АД, " Пътища " АД и " БКС - Горна Оряховица " АД). Офертата му бе на стойност 4 696 441 лева без Данък добавена стойност (5,6 млн. лева с ДДС). Прогнозната стойност на тази част беше 4,7 млн. лева без Данък добавена стойност, т.е. оферентът е предложил с 3 629 лв. по-ниска цена от нея.
За реализатор на инженеринговата част преди всичко бе класирана компания „ Агромах “ ЕООД с цена 1 598 802 лева с Данък добавена стойност (1,9 млн. лева с ДДС), т.е. с 84 хиляди лв. по-ниска цена. Второто място завоюва компания „ ИСА 2000 “ ЕООД.
Класирането бе оповестено през април предходната година. Въпреки сполучливо финализираната процедура обаче, до подписване на контракти не се стигна.
С писмо от 16-ти август м.г. класираният преди всичко консорциум, останал на финала без конкуренция, изпраща писмо до АПИ, с което показва противоречие с по този начин препоръчаните от него цени. Иска нарастване. Естествено, от Агенцията дават отговор, че това не е допустимо. То не е и законно.
На 30-ти октомври, очевидно губеща самообладание, Пътната организация написа покана до консорциума да показа нужните документи за подписване на контракта. Поставя 5-дневен период. Документи от определения реализатор не постъпват въобще.
Другата класирана преди всичко компания – „ Агромах “ (с ново име „ Грома холд “) пък  представя всички документи за сключване на контракт откакто е оповестено класирането. Подготвен е и контракт за сключване, само че това не се случва дори след поканата от АПИ, отправена на същата дата – 30-ти октомври.
Вследствие от всичко това възложителят смята, че класираните преди всичко участници са изгубили интерес от осъществяване на поръчката. И я приключва. Сега я афишира отначало оскъпена.
Второкласният път е съществена пътна връзка на община Рудозем с регионалния център Смолян. С осъществяването на плана директният трафик ще се изведе отвън града и ще се улесни пътуването към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти.
Първата обособена позиция е за строително-монтажни работи на обходния път на гр. Рудозем, с обща дължина 2,41 км. Индикативна стойност е 6 565 054 лева без Данък добавена стойност. Обходният път ще минава по съществуваща улица в Рудозем и по ново трасе, което ще пресича река Чепинска и след него ще се включва посредством кръстовище към път II-86 Средногорци – Рудозем.
Обходът ще има две ленти за придвижване по 3,75 м и два тротоара по 1,5 м. Ще бъдат построени 7 подпорни стени и 5 укрепителни стени. Проектът планува реконструиране на съществуващото триклонно кръстовище при 132-ри км в кръгово кръстовище, ремонт на моста над р. Арда при 133-ти км, създаване на нов мост над р. Чепинска при 134-ти км и пренасяне на инженерни мрежи – магистрален тръбопровод, електропреносни и телекомуникационни кабели.
Втората обособена позиция е за разработване на механически план и строителство (инженеринг) на виадукт при 134-ти км на обходния път на гр. Рудозем, който ще е с 200 метра дължина. Индикативна стойност е 2 760 000 лева без Данък добавена стойност. Съгласно идейния план широчината на оборудването ще бъде 11,5 м, с пътното платно 8 м и два тротоара по 1,75 м.
Предвижда се част от първата обособена позиция да се финансира по Програмата за съдействие „ ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България “ 2014-2020 година, която се съфинансира посредством Европейкия фонд за районно развиване и националния бюджет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР