За да стигне страните от Централна Европа, България трябва да

...
За да стигне страните от Централна Европа, България трябва да
Коментари Харесай

Алекс Нестор: Чувството за несправедливост е силно

За да стигне страните от Централна Европа, България би трябвало да стане парадайс за задгранични вложения, твърди Алекс Нестор.

Инвеститорите за правораздаването

В началото на юли осем търговски камари изпратиха невиждано отворено писмо до изпълнителната, законодателната и правосъдната власт. С него те желаеха продължение на промяната в правосъдната система с акцент върху независимостта на съда, бистрота и отчетност на прокуратурата, електронно правораздаване и смяна на правното обучение. На 14 юли представителите на задграничните вложители в България се срещнаха и с вицепремиера Екатерина Захариева. Това не е първият им открит апел по тематиката. Търговските камари оповестиха поддръжката си за правосъдната промяна още през януари, само че малко по-късно кабинетът " Борисов 2 " подаде оставка. Сега " Капитал " потърси част от представителите им. Още по тематиката
Вицепрезидентът на Българо-американската комерсиална камара пред " Капитал "

Заместник-председателят на Британско-българската бизнес асоциация пред " Капитал "

По корупция България е по-близо до някои африкански страни, в сравнение с до Европейски Съюз. ДПС-Борисов и Цацаров се втурват в борба с корумпираните и вършат профилиран съд. Но не значи ли това, че би трябвало да се борят против себе си?
Това, което желаеме, е прокуратурата да бъде самостоятелна, транспарантна и отчетна. Под каква форма ще се направи ще го решат законодателната и изпълнителната власт. Информацията, която получаваме от вложителите в България, е, че има проблеми с върховенството на закона, високи равнища на корупция и явно тези фактори ги смущават доста. Бих споделил, че по този начин, както жителите сега имат мощно възприятие за липса на правдивост, същото важи и за бизнеса. Затова желаеме да обърнем внимание на държавно управление, че това е главен проблем, по който би трябвало да вземат ограничения.

Българската стопанска система зависи доста от директните задгранични вложения, те генерират и вътрешни. Без тях стопанската система просто не може да се развива. За да стигне страните от Централна Европа, Брутният вътрешен продукт на страната би трябвало да пораства с 5% годишно в продължение на 20 - 25 години, от което сме доста надалеч. За да се случи това, България би трябвало да стане парадайс за задгранични вложения.

Основната спънка са проблемите с върховенството на закона

и високите равнища на корупция, които са непосредствено свързани с промените в правосъдната система. Бяха направени някои стъпки, само че на тях ние гледаме по-скоро като на козметични, в сравнение с дълбоки, основни, систематични промени в правосъдната система.

Не желаеме да споделяме на държавното управление тъкмо какви да бъдат промените. Ние им споделяме " ето, вложителите имат проблем и вие би трябвало да знаете това. Трябва да знаете, че това е главната причина да не се влага в България по този начин, както бихме желали ". Това е приоритет за осемте камари, които подписаха позицията.

Компаниите имат разнообразни проблеми - като се стартира от кражба на компании и се стигне до това, че когато би трябвало да се мине през позволителен режим, доста постоянно има форми на рекет и не получават позволение в точния момент, което им унищожава инвестицията. Или виждат, че се дават преференции на едни компании по отношение на други. Това унищожава имиджа на България, а евентуалните вложители следят тези процеси и доста постоянно въз основа на това взимат решение дали да влагат. Сблъсквал съм се с американски вложители, които споделят: добре, имате положителни макроикономически параметри, плоският налог е 10%, ние можем да плащаме и 30%, само че нас ни интересува дали вложенията ни са предпазени от страната.

Да съпоставим да вземем за пример промишленостите, които би трябвало да минат през много тежък позволителен режим спрямо IT бранша, където подобен няма. Инвестициите в IT бранша са обилни. Обяснението е, че на тях доста по-малко им се постанова да се сблъскват с администрацията. Друг образец е пловдивската икономическа зона " Тракия ", която е водеща в страната. Когато ги попитах на какво се дължи този триумф, ми споделиха, че се стараят вложителите да имат

колкото може по-малко взимане-даване с страната

Докато не се решат тези проблеми, капиталовият климат няма по какъв начин да се усъвършенства. Разбира се, ще има опозиция от страна на статуквото. Много се надяваме, че ще има и политическа воля, тъй като това е в полза на всички.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР