За да стигне една ваксина до нас, са нужни години

...
За да стигне една ваксина до нас, са нужни години
Коментари Харесай

Обратното броене до първата ваксина срещу COVID-19 започна

За да стигне една ваксина до нас, са нужни години проби и клинични изпитвания. Сега обаче фармацевтичните компании са принудени да основат безвредна и ефикасна ваксина против ковид до началото на идната година. В момента се тестват 48 препарата върху хора, а минимум 88 са в предклинична фаза, при която се вършат клинични изпитвания върху животни. Работата по основаване на ваксина против ковид започва през януари с дешифрирането на генома на SARS-CoV-2. По последна информация 11 продукта са достигнали финалната фаза 3 на клиничните изпитвания - с присъединяване на хиляди доброволци. 14 препарата са на фаза 2 - разширени изпитвания, а на първи стадий - тестване на сигурност и доза, са 34 продукта. В засилващата се дисхармония във връзка с това кой до каква степен е стигнал в напредварата, " Ню Йорк Таймс " стартира, в което следи напредъка на фирмите.

Moderna
Moderna създава ваксина, базирана на осведомителна РНК (messenger RNA или mRNA) за произвеждане на вирусни протеини в тялото. През октомври компанията разгласи, че е приключила набирането на всички 30 хиляди участници, нужни за проучването, в това число 7000 души над 65-годишна възраст. Ако резултатите дават отговор на критериите на Американската организация по храните и медикаментите, Moderna може да кандидатства за позволение за незабавна приложимост до края на 2020 година

 

BioNTech, Pfizer и Fosun Pharma

Германската компания BioNTech в съдействие с Pfizer и Fosun Pharma създават ваксина, която да се ползва в две дози. През май те стартираха изпитвания на две версии на имунизацията и откриха, че и двете версии създават антитела против SARS-CoV-2, както и имунни кафези, наречени Т-клетки, които реагират на вируса. Едната версия, наречена BNT162b2, води до доста по-малко странични резултати и по тази причина минава към идващите изпитвания. Администрацията на Тръмп подписа контракт за 1,9 милиарда $ през юли за 100 милиона дози, които ще бъдат доставени до декември, с опцията за придобиване на още 500 милиона дози. Междувременно Япония подписа договорка за 120 милиона дози, а Европейският съюз се контракти да закупи 200 милиона дози. Пренасянето на имунизацията от фабриката до хората обаче може да сътвори някои огромни провокации. Препаратът се основава на иРНК, която се разпада, в случай че не се държи надълбоко замразена. В резултат на това имунизацията ще би трябвало да бъде охладена до минус 80°C, до момента в който стане подготвена за инжектиране.

CanSino Biologics

Китайската компания CanSino Biologics разработва ваксина въз основата на аденовирус, наименуван Ad5, в партньорство с Института по биология към военномедицинската академия в страната. През май те разгласиха обещаващи резултати от изпитване за сигурност във фаза 1, а през юли оповестиха, че техните изследвания във фаза 2 потвърждават, че имунизацията провокира мощен имунен отговор. В невиждан ход китайските военни утвърдиха имунизацията на 25 юни като " належащо лекарство “. 

Изследователски институт " Гамалея “

" Гамалея “, част от Министерството на здравеопазването на Русия, започва клинични изпитвания през юни на ваксина, която те нарекоха Gam-Covid-Vac. Това е композиция от два аденовируса, Ad5 и Ad26, и двата проектирани с коронавирусен ген. На 11 август президентът Владимир Путин разгласи, че съветски здравен регулатор е одобрил имунизацията, преименувана на Sputnik V, преди тестванията във фаза 3 да са почнали. Експертите дефинираха този ход като рисков и по-късно Русия съобщи, че утвърждението е " уверение за условна регистрация “, което ще зависи от позитивните резултати от изпитванията. Тези изследвания, в началото планувани единствено за 2000 доброволци, са разширени до 40 000. В допълнение към Русия, доброволци са наети в Беларус, ОАЕ и Венецуела. На 4 септември, три седмици след известието на Путин, учените от " Гамалея “ разгласиха резултатите. Те откриват, че Sputnik дава антитела против ковид и леки странични резултати. 

Johnson & Johnson

През март Johnson & Johnson получиха 456 милиона $ от държавното управление на Съединените щати в поддръжка на основаване на препарат против ковид. През август федералното държавно управление се съгласи да заплати 1 милиард $ за 100 милиона дози, в случай че имунизацията бъде утвърдена. Европейският съюз подписа сделка за 200 милиона дози. Компанията се стреми да създаде най-малко милиард дози през 2021 година На 12 октомври Johnson & Johnson разгласи, че стопира работата по имунизацията, с цел да проверява нежелана реакция при доброволец. 11 дни по-късно изпитванията са възобновени. Въпреки забавянето, компанията чака да реализира резултати до края на годината.

AstraZeneca

Британско-шведската компания AstraZeneca и Университетът в Оксфорд създадоха ваксина, основана на аденовирус на шимпанзе, наименуван ChAdOx1. През май Съединените щати отпуснаха на плана 1,2 милиарда $ в поддръжка на 300 милиона дози, в случай че имунизацията се окаже ефикасна. 

На 6 септември AstraZeneca спря световните опити с ваксината, с цел да изследва случай на инфектиране, наречено напречен миелит, което се прояви у един от доброволците. В рамките на една седмица изпитванията са подновени във всички страни като се изключи Съединени американски щати. Междувременно Бразилия заяви, че доброволец в процеса е умрял от COVID-19. AstraZeneca отхвърли да разяснява случая и изпитванията не бяха спрени. Външни специалисти заключиха, че доброволецът е получил плацебо, а не действителната ваксина. 

Novavax

Базираната в Мериленд Novavax създава ваксини посредством залепване на протеини върху микроскопични частици. Компанията започва опити с ваксина против коронавирус през май. През юли държавното управление на Съединени американски щати отпусна 1,6 милиарда $ в поддръжка на клиничните изпитвания и производството на имунизацията.След като получи обещаващи резултати от предварителни изследвания при маймуни и хора, Novavax започва фаза 2 през август. На идващия месец стартира фаза 3, в която вземат участие 10 хиляди доброволци в Обединеното кралство. Резултатите ще са готови до началото на 2021 година Ако опитите съумеят, Novavax чака да достави 100 милиона дози за приложимост в Съединените щати до първото тримесечие на идната година.

Sinopharm и Институтът за биологични артикули в Ухан

Институтът за биологични артикули в китайския град Ухан създаде инактивирана ваксина дружно с компанията Sinopharm. Тази ваксина  се състои от частици на вируса, които са убити с топлина или формалдехид. Вирусните частици са унищожени и той не може да репликира, само че капсидните протеини са непокътнати задоволително, с цел да бъдат приети и запомнени от имунната система и да провокират отговор. Учените започват изпитвания във фаза 3 в ОАЕ през юли и в Перу и Мароко на идващия месец. На 14 септември ОАЕ даде незабавно утвърждение за приложимост на имунизацията на Sinopharm върху здравните служащи.

Sinovac Biotech

Частната китайска компания Sinovac Biotech тества инактивирана ваксина, наречена CoronaVac. Докато от Sinovac към момента не са оповестени данни от последния стадий на изследването, здравни експерти в Бразилия обявиха, че това е най-безопасната имунизациите, стигнали до фаза 3. " Ройтерс " заяви, че китайското държавно управление е дало на имунизацията Sinovac незабавно утвърждение за лимитирана приложимост през юли. През октомври управляващите в източния китайски град Дзясин оповестиха, че са почнали да употребяват CoronaVac върху хора от сравнително високорискови работни места, в това число медицински служащи. Междувременно Sinovac се приготвя за производството на имунизацията за световно разпространяване.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР