За да станеш учител, трябва да усещаш вътрешен пламък, следва

...
За да станеш учител, трябва да усещаш вътрешен пламък, следва
Коментари Харесай

Нели Дамянова - учителката от Английската с възрожденски...

„ За да станеш преподавател, би трябвало да усещаш вътрешен пламък, следва да се отнасяш с грижа, внимание и отговорност към потребностите на децата. Това е двустранен развой. Ако искаш да бъдеш свестен и в случай че искаш това, което приказваш, да бъде осъзнато и осмислено, и потребно на учениците, би трябвало да се отнасяш с внимание към техните потребности и ползи. “

Това е веруюто на Нели Дамянова, преподавател по български език и литература в Английската гимназия в Пловдив. Още първите й думи и жестове те карат да се пренесеш обратно във времето и да си припомниш какво е да си изправен пред черната дъска и да си не запомнил урока.

Тя е част от възрожденския преподавателски екип на „ учебното заведение за спечелили “ - Езикова гимназия „ Пловдив “, чиито ученици разнасят славата му по света и у нас.

По нейните думи, да си преподавател е чудесна опция да създаваш нещо положително, значимо и стойностно, тъй като учителят е този, който пробужда у младежите устрема към знание, към творчество и откривателство. Той образува техните нравствени добродетели и визиите им за моралните и етични полезности.

Дамянова е измежду най-уважаваните и награждавани педагози в България. Отбелязва, че персоналният й жанр на преподаване е обвързван с подчертана доброжелателност, емпатия, приемливост и почитание към учениците, със основаването на положителен психоклимат, който се основава на екипната работа, взаимната поддръжка и откритата връзка с тях.

„ С помощта на мултимедийни презентации се стремя да подкрепя учениците при усвояването на знанията посредством в допълнение образно и естетическо влияние. С горделивост мога да заявя, че съм създател на едни от първите компютърни уроци по литература в България, които сътворих през 2001 година “, спомня си учителката.

Първите две презентации, които е направила, били върху стихотворението „ На сбогуване ” и описа „ По беритба ” и са били показани като модел на сътрудниците от Пловдивска област. Този новаторски способ бе необятно отразен от пресата, акцентира тя. След това приключва курс за старши инструктор по компютърни технологии по стратегия на МОН и Майкрософт и съумява да образова над 100 шефове и преподаватели в пловдивски учебни заведения на компютърни умения.

Нели Дамянова е безапелационна, че да си заместник-директор на ЕГ „ Пловдив “ е виновна и динамична работа, която изисква доста компетентности и умения, разнообразни от преподавателските. Същевременно тази служба разрешава да бъдеш потребен на повече сътрудници и възпитаници.

„ Аз съм извънредно признателна на шефа на гимназията господин Николай Радев за доверието, което ми оказа, като ме одобри да бъда част от този почитан колектив. И за това, че непрестанно поддържа както мен, по този начин и останалите сътрудници в нашата ежедневна активност. Искрено съм признателна на другите заместник-директори и на всички преподаватели, без чиято помощ, сърдечност и съдействие не бих могла да се оправя със своите отговорности. За мен е огромна чест, че работя с толкоз изявени, висококвалифицирани, виновни и всеотдайни сътрудници “, добавя учителката.

Особено задоволство й носи работата с учениците на Английската, които са доста интелигентни, амбициозни, стимулирани, любознателни, надарени, с висока обща просвета и необятни ползи в разнообразни области. Докато в цялостен Пловдив я благославят за това, че е формирала в децата им висока езикова просвета и книжовен усет, в страната тя е известна със своите сборници с проби.

Написала е към този момент 9 сборника с проби по български език и литература, които са издадени от едно от най-големите и влиятелни издателства в България. Някои от сборниците съдържат проби по формата на най-важните изпити за учениците - националното външно оценяване след 7. клас и държавните зрелостни изпити след 12. клас.

През последните две години излезе поредност от 6 сборника с тестови задания и контролни работи за 5., 6. и 7. клас по новата образователна стратегия. „ Много съм удовлетворена, че сътрудниците се отнасят позитивно към моите проби, употребяват ги в работата си, и се надявам, се съм направила нещо потребно за учениците и техните преподаватели. “

Учителката държи изключително на това текстовете, към които са насочени разнообразни по тип задания, да бъдат забавни, експресивни, с художествена стойност. Те възпитават в дух на национализъм, състрадание, хуманизъм, усърдие, правдивост, почтеност, обич към природата и други

Някои от тях са отдадени на Пловдив, на неговата антична история, просвета, забележителности и настояще. В другите си сборници съм разгласила материали за Стария град, за Античния спектакъл, за Панагюрското златно богатство, за Пловдив като Европейска столица на културата и по други сходни тематики.

„ Стремила съм се текстовете, които са дадени за преразказ или за разбор, да бъдат от известни български и задгранични създатели. По този метод се възпитава и естетически усет у учениците “, счита Нели Дамянова.

В навечерието на светлия 24 май, който с особена церемониалност се чества под тепетата, учителката приканва с общи старания да създадем най-благоприятните условия децата ни да поемат своя път като образовани, с креативен и реформаторски дух персони, способни напълно да осъществят своя капацитет. „ Нека да дадем шир на фантазиите им, да ги мотивираме и подкрепим в търсенето им на най-верните направления към основаването на един съразмерен, кротичък свят “, показва тя.

По думите й, учителите са призвани да предадат на младото потомство най-ценното от националните обичаи и в същото време да образуват у него качествата на актуалната европейска персона. Стратегическата цел е да израснат нашите възпитаници като пълноценни, с вярна гражданска позиция и със блян към развиване и самоусъвършенстване жители на България, на Европа и на света.

Дъжд от награди

Нели Дамянова признава, че цени всичките си оценки, а те не са по никакъв начин малко: „ Учител на годината на България - 2013 година ” в направление „ Хуманитарно ” от XVI Национален конкурс на Синдиката на българските учители, Почетното отличие на Министерството на образованието и науката „ Неофит Рилски ”, Втора премия в Международния конкурс „ Извънкласните и извънучилищните действия за стабилно качествено образование и образование на децата и учениците ” - 2015 година, проведен от СБУ, Почетната златна значка на Община Пловдив. През предходната година получих оценката „ Будител “ на Културно-просветно сдружение „ Васил Петлешков “ - град Пловдив.

„ Разбира се, най-високата премия за мен е моралното задоволство, че съм съдействала с нещо за триумфа на доста възпитаници, и се гордея с всяко тяхно достижение “, безапелационна е учителката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР