За да спрат нападенията над лекари, трябва и болниците да

...
За да спрат нападенията над лекари, трябва и болниците да
Коментари Харесай

Д-р Спас Спасков: Медиците в болниците са психически напрегнати

За да спрат нападенията над лекари, би трябвало и лечебните заведения да вземат ограничения. Това разяснява пред Нова тв доцент доктор Спас Спасков, някогашен началник на „ Пирогов ”.

По думите му главното е, че има изостряне на напрежението и от двете страни.

„ Има и изостряне на психологичното положение на личния състав – към проблеми в работата, някои неща, които липсват в работата. Така хората от личния състав постоянно са напрегнати. От друга страна са пациентите, които търсят помощ. Те също са в свръхнапрегнато положение. Това е тъй като би трябвало да им се помогне, тъй като те не знаят какво би трябвало да се направи. От друга страна - на хората непрестанно им се изяснява какъв брой е неприятна здравната услуга, по какъв начин всичко е комерсиализирано ”, разяснява Спас Спасков.

„ Когато чакат колата за спешна помощ, доста малко е належащо, с цел да избухне напрежението ”, добави още той.

Според него тези проблеми могат да се решат единствено с организацията в лечебните заведения. И даде образец с „ Пирогов ”, когато той беше началник на болничното заведение.

„ Ние настоявахме при нас да има наличие. Даже бяхме решили, че е допустимо и с частните охранители да работим, тъй като беше доста по-евтино. Но разбрахме, че униформата респектира. Тогава поискахме униформени служители на реда. Достатъчно е да видят пациентите 1 служител на реда в коридора и напрежението спада ”, съобщи доцент Спасков.

Според него е доста значимо също да се работи по въпроса с отношението на личния състав към пациента.

„ Пациентът може да е пренапрегнат, а лекарите би трябвало да поемат отговорността за положителните взаимоотношения ”, счита доцент Спасков. 

Освен това, съгласно него, в Спешна помощ в град като София би трябвало да има 70-80 екипа дневно, а те действително са към 20.

Относно случая с пияния доктор във Варна, доцент доктор Спасков съобщи, че когато се забележи, че съществува подобен проблем, би трябвало да бъдат осведомени ръководителите в отделението и да се извърши бърза промяна на лекаря.

„ В дадения миг не би трябвало да остава на работа ”, сподели Спас Спасков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР