За да спестим пари, си купуваме дрехи втора употреба. Често

...
За да спестим пари, си купуваме дрехи втора употреба. Често
Коментари Харесай

Шивачките за големите брандове у нас по-зле от тези в Камбоджа

„ За да спестим пари, си купуваме облекла втора ръка. Често те са на същата компания, на същия бранд, за който шием за жълти стотинки “, споделя шивачка от България за интернационално проучване в границите на акцията Clean cloths - „ Чисти облекла “ за по-справедливо възнаграждение на работещите в текстилната индустрия. Кампанията си слага за цел да проучва обещанието на една от огромните корпорации, собственик на един от най-известните марки за облекла, втора по пазарен дял в света. През 2013 година компанията подсигурява, че до 2018-а заетите във фабриките снабдители за компанията ще получават по-справедливо възнаграждение. Според анализаторите, обещаното към днешна дата е надалеч от мечтаното осъществяване. Изследването е концентрирано в България, Турция, Индия и Камбоджа, тъй като там са позиционирани огромни снабдители на корпорацията.

Регистрираните у нас проблеми за проучването сочат, че дамите шивачки работят по 12 часа седем дни седмично и това работно време не може да бъде заплатено, тъй като е отвън закона. Минималната чиста заплата за месец е 400 лв., изясни пред „ Хоризонт “ социологът Георги Медаров, един от откривателите в разбора на Clean cloths, към този момент публикуван от организация „ Ройтерс “. Докладът демонстрира, че шивачките в България получават едвам 10% от така наречен заплата за прехрана, за разлика от Камбоджа, където средствата доближават повече от една трета.

" Беше доста мъчно да намерим хора, с които да приказваме - освен поради страха. Поради това по време на теренното ни проучване, те тогава безусловно работеха по 12 часа дневно, нямаше по кое време физически да се срещнем с тези хора, по мрачно вечерта, беше много мъчно. Направихме проучване освен в това съответно село, където е тази фабрика, а в цяла България за по-голямо проучване, отново на акция " Чисти облекла " за техен отчет за положението на бранша в България от позиция на служащите. Някои от разказите бяха потресаващи. Например, една жена описа, че е трябвало да ядат няколко месеца единствено картофи, с цел да могат да си разрешат да си пратят детето на учебно заведение. И такива истории има не малко ", описа Георги Медаров.

Ръководителката на акцията „ Чисти облекла “ Бетина Мюзиолек съобщи от Берлин, че от употребата печели главно марката, тъй като към 60-70% от крайната цена отива при притежателя на марката. Мюзиолек вижда измежду аргументите обстановката в България да е толкоз зле незадоволителната интензивност на синдикатите.

В бранш " Текстил, облекло, кожа " в България заплащането в действителност е извънредно ниско, признава председателката на профсъюз " Лека индустрия " към КТ " Подкрепа " Росица Маринова. 120 хиляди са били работещите в бранша през 2017 година. Секторът, по думите й, се отличава с доста висок дял на сивата стопанска система, дълготрайно работно време и неустойчива, несигурна претовареност. Над 90% от шивашките компании у нас работят на ишлеме за световноизвестните вериги, заяви още Росица Маринова. 
Повече по тематиката ще научите от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР