За да си осигури нормален живот, четиричленно домакинство - двама

...
За да си осигури нормален живот, четиричленно домакинство - двама
Коментари Харесай

Над 2300 лв. трябват за нормален живот на четиричленно семейство месечно

За да си обезпечи естествен живот, четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца – би трябвало да има приходи в размер на най-малко 2361,28 лева месечно. Това демонстрират последните данни на Института за синдикални и обществени проучвания (ИССИ) на КНСБ. Данните бяха показани от президента на КНСБ Пламен Димитров и от специалиста на ИССИ Виолета Иванова.

Парите са нужни за покриване на разноските за храна, поддържане на жилището, опазване на здравето, превоз и отмора. За човек от домакинство нужните средства за естествен живот са 590,32 лева Издръжката нараства с 36 лв. от началото на годината.

Нетният размер на междинната работна заплата би трябвало да е към 1200 лв. на човек, с цел да може фамилията да живее обикновено, само че не повече от 20 % от българските наемни служащи получават сходни заплати. Средното чисто заплащане през март е по-ниско с 321 лв., или с към 27 на 100 от междинните стойности, нужни за покриване на издръжката на живот, сподели Пламен Димитров.

В София нужните средства за естествен живот са 3078 лв. за четиричленно домакинство, а за човек от домакинство - 769.56 лева Издръжката на живот в столицата надвишава междинните равнища на прехрана в страната с 30,3 %. Ако приходите на семейството се образуват единствено от заплатите на двамата родители, то за всеки от тях чистата междинна работна заплата не би трябвало да бъде по-ниска от 1539 лв.. Официалните данни за трудовите хонорари в столицата за март тази година регистрират чиста междинна работна заплата от 1168 лв. или бруто 1505 лева, която е с близо 24,1 на 100 по-ниска от действително разполагаемия приход за покриване на издръжката на живот на един човек.

31,1 на 100 от семействата в България са с общ приход на човек от домакинство до 321 лева или това са близо 2 243 000 души. 44 на 100 от семействата са с общ приход на човек от линията на беднотия (321 лева) до нужните средства за прехрана на живот, а 29,4 на 100 от семействата са с общ приход на човек над издръжката на живот.

Броят на бедните семейства понижава, само че се резервират високите им нива, разясняват синдикалните специалисти. Според тях от икономическия напредък на страната не са облагодетелствани всички, а това води до диференциация и подоходно неравноправие сред най-богатите и най-бедните. Данните на Евростат са спомагателен мотив за това изказване, означават от КНСБ. Според тях най-богатите 20 % от популацията получават 8,2 пъти повече от най-бедните 20 %. Година преди този момент разликата в приходите им е била 7,7 пъти, а през 2012 година - 6.6 пъти.

Според наблюденията на анализатори в области като Видин, Кюстендил и Благоевград чистият размер на междинните трудови хонорари са едвам към 50 % от нужния размер за издръжката на живот.

Годишният ритъм на повишаване на издръжката доближава до 3,3 на 100, като за първи път след 2012 година надвишава три %. Според специалистите това дава съображение да се счита, че ценовите нива се стабилизират и инфлацията влиза в границите на умерените граници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР