За да си гениален, трябва и да си малко странен.

...
За да си гениален, трябва и да си малко странен.
Коментари Харесай

Отличителните черти на някои от най-известните и успешни инвеститори милиардери

За да си талантлив, би трябвало и да си малко чудноват. В този ред на мисли, надали би било огромна изненада, че доста от гениалните вложители милиардери се отличават със свои присъщи черти, които значително са залегнали в основата на техния триумф.

Сега ще прегледам някои от тях.

Рей Далио - обича рецензията

Повечето хора не обичаме рецензията. Рей Далио обаче, един от най-успешните и известни вложители на нашето време не е измежду тях. Стартирал от жилището си в Ню Йорк, той съумя да сътвори най-големия хеджфонд в света. За разлика от доста от вложителите, обаче, Далио не се тормози от рецензиите.

Критиката може да е сложна за " усвояване ", само че тя не е нещо, което би трябвало да се опитваме да заобикаляме, счита гениалният вложител. Всъщност, тя би трябвало да бъде приветствана, твърди още Далио, в изявление за финансовото издание CNBC.

Защо? Защото рецензията предлага опция за един " стрес тест " на вашите хрумвания, като в това време може да усъвършенства съществено решенията ви.

До това мнение Далио стига по сложния път. През 1982 година той сляпо предсказа срив на фондовата борса, макар рецензията от страна на най-близките си. Този залог съвсем води до загуба на целия му бизнес - опит, който той дефинира като " мъчително смиряващ " - само че също по този начин дефинира и бъдещето му.

" Това беше най-хубавото нещо, което в миналото ми се е случвало, до брака и децата ми ", сподели още Далио в даденото изявление.

" Накара ме да се замисля: по какъв начин да схвана, че съм прав? ", продължава той. " Това промени моя метод към живота. Исках да намеря най-умните хора, които не са съгласни с мен, и да схвана техните разсъждения и да преодолея техните гледни точки. "

В идващите години предприемачът прави тъкмо това и прави противоположната връзка централен принцип на своя бизнес. Всъщност това е просвета, с която Bridgewater Associates стана прочут.

Когато хората държат неприятни мисли в мозъка си и не ги излагат на масата, това е доста неефективно и доста непродуктивно, счита още инвеститорът-милиардер.

Тази философията Далио назовава " концепция меритокрация " - или от чиновниците се чака намерено да дават и получават противоположна връзка - добра и неприятна - без значение от тяхното равнище или позиция. Това включва и самия Далио.

" Всеки, с който работя, постоянно има право да разпитва каквото и да било - това е правото на мнението ", споделя Далио.

Алтернативата да се остави рецензията да се изрече неизказана не е от изгода за никого, счита още гениалният вложител. " Нека имаме изцяло отворена връзка. Ако желаете една организация да бъде в действителност, в действителност сполучлива, то това е ключът към триумфа ", поучава Далио.

Уорън Бъфет - не обича разточителството

Сигурно си мислите, че в случай че бяхте измежду най-богатите хора в света щяхте да харчите, като за последно. Е не е наложително... И това се потвърждава от Уорън Бъфет - непроменяемо в топ-пет на най-богатите хора в света през последните няколко десетилетия.

Документалният филм " Да станеш Уорън Бъфет ", сниман през 2017-та година, демонстрира по какъв начин изпълнителният шеф на Bershire Hathaway и третият най-богат човек в света, закусва всеки ден в McDonald`s. Всяка заран той получава от брачната половинка си 2.61, 2.95 или 3.17 $, което дефинира и каква закуска ще си вземе.

Нещо повече, Бъфет към момента живее в същата къща с пет спални, която си купува за малко над 30 000 $ през далечната към този момент 1958-ма година в Омаха. Имотът дава отговор на усещанията му, че няма потребност от по-голямо жилище, като изцяло дава отговор на потребностите му. Или казано по различен метода, на философията му, че човек би трябвало да живее под опциите си.

Да кажем, че Бъфет си бе купил преди време парцел на стойност 100 000 $, като даже и тогава той е можел да си разреши подобен. Тази сума към днешна дата би се равнявала на 793 000 $ с отчитане на инфлацията, или на над 2 милиона $, на база на растежа в цените на парцелите.

Не е зле нали? Дори и от капиталова позиция... Какво обаче, щеше да загуби Бъфет, от това, че нямаше да ръководи спомагателните средства от 68 500 $, които би дал през далечната 1958-ма година до през днешния ден?

Отговорът е - 797.3 милиона $ към днешна дата. Това е резултатът който се получава в случай че Бъфет бе вложил и управлявал тези 68 500 $ във фонда си (а той най-вероятно го е направил), въз основа на междинната рентабилност от 19.7% в годините от основаването на Birkshire Hathaway, от 1964-та година до през днешния ден.

А огромното си положение вложителят е натрупал с помощта на това, че е спестявал ненужни разноски, а спестените от това пари са се " умножили " хиляди пъти през годините. А какъв брой ли по-беден щеше да е Бъфет, в случай че си беше купил частен аероплан през далечната 1960-та година, когато си купува парцела? Отговорът е най-вероятно с няколко милиарда $, по-беден...

Експертите напомнят, че замогването върви ръка за ръка със спестовността. А един път построени сходни привички е мъчно да бъдат изменени, даже и откакто хората натрупат съществено положение.

Илън Мъск - обича всичко да е планувано до минути

Илън Мъск несъмнено е една от най-противоречивите персони в света на бизнеса. Гениалният инженер има доста странни привички. Може би един от най-значителните такива обаче е манията му всичко да е планувано извънредно точно денем. Колко тъкмо? В рамките на минути! И по-точно - той си прави график, като разрушава деня на петминутни шпации. Успех, в случай че желаете да си извършите изненадваща среща с него.

Успешните вложители вършат съответни проекти за реализиране на задачите си и по-късно следват тези проекти. Те също от време на време преразглеждат своите цели. В действителния живот нашите потребности се трансформират, събитията се трансформират, знанието се развива. Преосмислянето на вашите цели и работата за постигането им би трябвало да се трансформира в постоянна част от живота ви. И даже да не се вманиачавате в проектите си, както Мъск, несъмнено малко обмисляне може да Ви е единствено от изгода.

Стенли Дръкенмилър - прям до болежка

Един от най-великите вложители на всички времена, който малко остава в сянката на различен известен инвеститор-милиардер, за който е работил по-рано в кариерата си.

Дръкенмилър споделя, че е бил заловен неопитен от туитовете на Тръмп, тъй като не е считал, че китайската договорка ще се провали. Той съобщи, че е трансформирал вложенията си преди месец, тъй като не е желал да влага в тази среда и че вложителите е по-добре да изчакат по-добри благоприятни условия.

" Така че аз мисля, че в случай че сте сигурни в дълготрайната си позиция и способността си да печелите пари, това не е добра среда, с цел да можете да залагате капитала си. " сподели Дръкенмилър.

Гениалният вложител е прочут с това, че употребява капиталов жанр отгоре-надолу, който включва търговия с доста бичи или доста мечи позиции въз основа на макроикономически трендове, нещо, което той явно намира и в наши дни.

" Не мога да върша към този момент 30% годишно и не мога да вземам такси. Това е депресираща среда ", съобщи Дръкенмилър в друго свое изявление.

Няма по какъв начин да не загатна и един от най-известните цитати на Дръкенмилър, с който той става доста известен, поради своята искреност.

" Първото нещо, което чух, когато влязох в този бизнес, не от моя наставник, е че биковете вършат пари, мечките вършат пари, а прасетата ги колят. Тук съм, с цел да ви кажа, че аз бях прасе. И надълбоко съм уверен, че единственият метод, с цел да реализираш дълготрайна възвръщаемост в този бизнес, е да си прасе. Смятам, че диверсификацията и всички други неща, на които ни учат в бизнес-училищата през днешния ден, най-вероятно са най-подвеждащото нещо. Ако погледнете към великите вложители, колкото и разнообразни да са те - Уорън Бъфет, Карл Айкън, Кен Лангон, те са доста съсредоточени в залозите си. Те виждат нещо, уместно за вложения, и залагат и къщите си на него. Това е и моят метод на вложение. Такива благоприятни условия обаче, се виждат релативно рядко - може би един път, или два пъти в годината... Основната неточност съгласно мен, която 98% от портфейлните мениджъри или самостоятелните вложители вършат е, че те имат чувството, че би трябвало да са на пазара непрекъснато. Ако в действителност видите изключителни благоприятни условия за вложения, то би трябвало да сложите всички яйца в една кошница и след това би трябвало да следите тази кошница доста деликатно... ", разяснява Стенли Дръкенмилър, по време на капиталова конференция в Ню Йорк, през януари на 2017-та година.

Джордж Сорос - признава грешките си

След като загатнах името на Сорос, няма по какъв начин да го подмина. Той се отличава с неповторимата дарба да разпознава районни и световни трендове и да залага на тях с доста детайлни и ливъриджни тактики. Много постоянно Сорос се демонстрира като кратковременен търгаш, който прави изключително огромни по мярка
залози за настъпването на несъмнено събития. Пример за това, бе миналогододишния залог на вложителя за намаляване на щатските показатели. Той направи това несъмнено на ливъридж и употребявайки комплицирана система от финансови деривати.

Сорос обаче, е извънредно еластичен и адаптивен, което в действителност му е помогнало да натрупа и запази благосъстоянието си. С годините, той се е научил да разпознава моментите, когато бърка и да се учи от грешките си. След като осъзнава грешката си и след една забележителна загуба от късия си
залог на щатските показатели, Сорос не се покелебава да завърши с късите си позиции, вместо да се заинати, по сходство на някои вложители (визирам Бил Акман и историческата му инвестиция във фармацевтичната компания Valeant). Както самият той споделя " Най-големият ми преподавател са грешките ми ".

Сорос е последовател на теорията за безредица на финансовите пазари и това, че те са подвластни от професионалните и самостоятелните трейдъри, които купуват, или продават активи на тях. Да капитализира от страстите и въздействието на страстите върху вложителите, е нещо, което Сорос прави доста добре и то от доста време насам.

Инвестиционният модел на Сорос обаче, е сложен за използване и следване, поради сериозния прочувствен миг и импулсивни и безредни решения, на който се базира. Тоест, за разлика от Бъфет, Сорос няма ясни капиталови правила, които да следва и които и самостоятелните вложители да заимстват от него. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР