За да се запази заетостта ще предложим изменение в Кодекса

...
За да се запази заетостта ще предложим изменение в Кодекса
Коментари Харесай

Държавата поема 60% от заплатите на застрашени

За да се резервира заетостта ще предложим изменение в Кодекса за обществено обезпечаване и ще изградим механизъм, по който юридически лица, изправени пред избора дали да освободят свои чиновници, или да си дадат късмет да ги задържат при себе си, да могат да се възползват от поддръжка от страна на страната в размер на 60% от възнагражденията, които са плащали до момента, съобщи на брифинг в Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов.

Това ще става посредством кандидатстване пред службите по заетостта с подаване на информация за броя и съответни данни за лицата, да които желаят поддръжка. След това тази поддръжка ще бъде трансферирана към юридическите лица, които ще я получават. Те, спазвайки главен принцип – солидарността, ще би трябвало да я добавят до 100% и да не приключват трудовите правни отношения с тези лица.

„ През една такава рецесия няма по какъв начин всички да излезем сухи от водата. Ще има бизнеси, които ще спрат да съществуват. Вероятно ще има претовареност, която ще изчезне. Тази тримесечна мярка за поддръжка на заетостта дава късмет на добросъвестните работодатели, които изпитват краткотрайни усложнения поради рестриктивните мерки, да минат през рецесията, без да приключват заетостта на личния състав си и да запазят приходите на заетите, и да възстановят размера на бизнеса си “, сподели още Горанов.

„ Държавата през фиска не може да размени действителната стопанска система. Мерките би трябвало да търсят баланс сред това стопанският живот да продължи и в същото време най-засегнатите от първите удари на рестриктивните мерки, които постанова епидемиологичната конюнктура, да могат да получат задоволително поддръжка, с цел да продължат да действат. Тези ограничения са с небосвод до няколко месеца. Тънкият баланс сред потреблението на запасите, с цел да можем оптимално гладко да преминем през рецесията, изисква доста добър и непрекъснат разговор и здрав и студен разсъдък в представителите на обособените наранени страни “.

Горанов още веднъж акцентира, че цялата стопанска активност е позволена и може да се организира – строителство, услуги, банкова активност, и напомни, че главната цел на заповедта на министъра на опазването на здравето е общественото ограничение, скупчването на хора на едно място.

По отношение с обявените принадлежности в поддръжка на кредитната система, тъй че тя да е сътрудник на бизнеса в спешния стадий, ще предложа на държавното управление нарастване с пакет от 500 млн. лв. на капитала на Българската банка за развиване (ББР), който ще служи в две посоки - издаване на портфейлни гаранции към комерсиалните банки и ББР да взе участие краткотрайно с алтернатива за назад изкупуване в капитала на сдружения. Така краткотрайно ще се обезпечи гратис финансиране на компании, които прибягнат до сходно решение.

Владислав Горанов пое ангажимент за открита телефонна линия към МФ за въпроси от страна на бизнеса за неизплатени разноски от страна на страната като длъжник или възложител.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР