За да се впусне Владимир Путин в тази авантюра и

...
За да се впусне Владимир Путин в тази авантюра и
Коментари Харесай

Путин умишлено е бил подведен да нападне Украйна

За да се впусне Владимир Путин в тази случка и да нападне Украйна има два сюжета. Или службите на Путин, от боязън пред него, са казвали това, което желае да чуе - че съветските войски ще минат като на церемониал през Украйна и съвсем няма да срещнат опозиция (това, както виждаме, не стана). Възможно е от боязън да са представяли данни, въз основа на които той да вземе неправилно решение. Това сподели доктор Ангел Апостолов, Атлантически клуб в България, в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

" Вторият сюжет е да се приготвя дворцов прелом и преднамерено да му е била подавана неверна информация. Да се вземе това неправилно решение, с цел да може да бъде свален от власт ". Беше недооценена реакцията на Запада и тежестта на глобите, както и реакцията на Украйна. Очакваха, че е разединена, а тя в този момент даже е по-обединена, в сравнение с бе преди нашествието, сподели гостът.

Трябва да се прави разлика сред връзките НАТО - Русия и връзките НАТО - Путин, акцентира Апостолов. " Докато Путин се държеше като CEO или общоприет управител на " Русия " ЕООД, той успяваше да издейства и да измъкне избрани геополитически активи, без прекомерно доста да ескалира обстановката. Това бяха хирургически намеси. Първо стартира с Грузия през 2008 година, по-късно се анексира Крим - без особени последици за него ".

" От 2014 година нататък Путин към този момент се държи, не като CEO, а като цар и самовластник на Русия. Както се случва със всеки един самовластник, когато се задържи прекомерно дълго на власт, системата за надзор и балансиране, която те държи, към този момент не действа. Изчезват съветниците, които имат смелостта да ти покажат дали една политика ще се увенчае с триумф и какви са рисковете. В случая с Украйна става дума за волунтаристични решения, които могат да доведет до извънредно огромни разтърсвания в системата на интернационалните връзки ".

Относно България и отношението ни към спора събеседникът сподели, че като членове на НАТО е неприемливо риториката на българските политици да бъде от вида " ние приказваме с НАТО ", " Европейският съюз и ние ". " Ние сме тях. Ние сме вътре. Това дали е неточност на езика не знам, само че всякога, когато се приказва по този начин, се всява посланието, че ние сме нещо друго ". След края на Студената война имаше едно десетилетие, в което Русия беше доста отворена за съдействие със Запада, което не беше напълно дооценено, както би трябвало. Първата страна, незабавно след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, която изявява предпочитание, още през 1991 година да се причисли към НАТО е Руската федерация. Колко пропагандно или не, само че фактът е реалност, сподели Апостолов.

" Западът не дооценява, че Русия ще се промени. Западът си мисли, че тя ще остане слаба вечно, че рецесията ще остане вечно и Русия беше подценявана. Реакцията ѝ не може да бъде оправдана, само че пътят, по който бе тласната, ненапълно е отговорност на Запада. А откакто Русия се върна към концепцията за " Крепостта Русия ", на която Путин е еманация, стартира към този момент подценяването на Русия ". Относно вероятността Русия да се трансформира в нещо като Северна Корея - в цялостна изолираност и затворена - гостът сподели, че " светът към този момент не действа по този метод " и " в случай че тръгне да се затваря има действителна заплаха тя да се разпадне ". " Това няма по какъв начин да се случи и не е добре и за света ". " Трябва да се откри баланс и да не се санкционира цялото съветско население. Дори при Нюрнбергският развой избрани персони са осъдени, а не се санкционира цялото немско население ". " Какъвто и да е изходът от спора, Китай ще завоюва. От една страна Русия ще бъде тотално обвързана към този момент с него - няма различен избор, с цел да не изпадне в тотална изолираност. Освен това Китай завоюва значим лост в връзките си с Индия, която също е един от губещите. Русия и Индия са близки съдружници, само че в този момент, когато възникне спор сред Китай и Индия - Русия няма към този момент да може да се застъпва за индийските ползи пред Китай ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР