За да се справят с кризата с коронавируса държавите от

...
За да се справят с кризата с коронавируса държавите от
Коментари Харесай

Страните в ЕС се нуждаят от 10 пъти повече медицинско оборудване, разкрива вътрешен документ

За да се оправят с рецесията с ковид страните от Европейския съюз се нуждаят от 10 пъти повече персонални защитни средства и други медицински произведения, в това число апарати за обдишване, по отношение на сегашния потенциал на веригите за доставки. Това написа във вътрешен документ на Европейски Съюз, представен от Ройтерс.

В продължение на седмици 27-те страни членки на Европейски Съюз поставят големи старания, с цел да се снабдят със медицински артикули от първостепенна нужда, в това число маски за лице и респираторни апарати за пациентите с дихателни проблеми, в опит да се оправят с епидемията от ковид, която засегна континента.

Въпреки тези старания обаче „ наличността и доставките на тези медицински артикули в цяла Европа остава на равнища, които пораждат терзания “, се споделя в документа на Европейската комисия, огласен от Ройтерс.

„ Вътрешните калкулации на Комисията демонстрират, че „ обичайните “ вериги за доставки могат да отговорят единствено на 10% от търсенето “. Липсата на здравно съоръжение слага под огромен риск от заразяване медицинските чиновници, които от своя страна може да пренесат болестта на неинфектирани пациенти.

По последни данни, в Италия и Испания, двете най-тежко наранени европейски страни от епидемията, има повече от 5000 медицински лица, инфектирани с COVID-19. Това значи, че лекарите и медицинските сестри са към 9% от общият брой на инфектираните в Италия и повече от 13% в Испания, с ангажимента, че медиците нормално се тестват повече от елементарните жители.

В документа на комисията се споделя, че множеството страни членки на Европейски Съюз разполагат с лимитирано количество медицински ресурси и стеснен потенциал за увеличение на производството на здравно съоръжение.

Вчера от комисията оповестиха, че са покрай реализиране на договорка с снабдители на маски, защитни медицински очила и друго съоръжение, съвсем месец, откакто бяха стартирани взаимни договаряния от името на 25 от 27-те страни членки. В момента офертите се преглеждат, като се чака оборудването да бъде налично за европейските страни в границите на две седмици след подписването на покупко-продажбите за доставка, споделят от Европейска комисия. Надеждите са, че сделктие ще бъдат подписани до края на март.

Допълнителни усложнения

Ситуацията в Европа е влошена и от рестрикциите върху износа на медицински артикули, въведени от някои страни членки.

В опит да бъде лимитирано разпространяването на вируса, някои страни затвориха вътрешните си граници, а други организират дълги инспекции, които забавят доставките на артикули, в това число здравно съоръжение и медикаменти.

„ Наскоро на някои граници бе записано времето за изчакване за прекосяване от над 24 часа, даже и за медицински консумативи “, се споделя в документа на Европейска комисия, като се засяга граничния надзор в няколко източноевропейски страничния.

Планът на Европейски Съюз за ускорение на прекосяването на границата за медицински артикули и такива от първа нужда по т.нар зелени коридори към момента не действа дейно. „ До момента единствено 3 страни членки имат работещи зелени коридори “, написа в документа.

 Ограниченията върху износа също затрудняват доставката на медицински произведения. Франция и Германия се отхвърлиха от комерсиалните си ограничавания, само че Комисията към момента прави оценка въздействието на тези ограничения, откакто в Испания и Гърция се оплакаха от забавяне на доставки.

Брюксел също води договаряния с Полша, Чехия, България и Румъния по отношение на техните търговски ограничавания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР