За да се справи с икономическата криза, държавата вече предприе

...
За да се справи с икономическата криза, държавата вече предприе
Коментари Харесай

Стартира кандидатстването за помощта от 24 лв. на ден

За да се оправи с икономическата рецесия, страната към този момент предприе нови ограничения! През седмицата бяха изменени разпоредбите, по които компании могат да наемат безработни с помощ от страната, оповестява Нова телевизия.

Периодът, в който хазната ще заплаща минимална заплата по програмата - претовареност за теб се удължава на 6 месеца, вместо сегашните три.

От през днешния ден стартира кандидатстването за помощта от 24 лв. дневно. Тя е за служащи, които са в неплатен отпуск поради пандемията и новото отчасти затваряне на бизнеса.



Служителите, би трябвало да пуснат заявление до работодателя си, а той до Bюрото по труда. Парите ще бъдат получени по банков път до 5 дни.



Тревогата в бизнеса, обаче остава! Големите работодатели у нас оповестиха ограниченията, като закъснели и упорстват за нови промени!

От една страна финансова помощ за предприятията и бизнесите, които са наложително затворени, от друга - служащите да получават 80 % от заплатата си, а не 24 лв. дневно за всички.

Освен притежател на заведение Светослав е и единственият му чиновник. 10-часовият му работен ден минава зад бара, само че има задачата и да се самоосигурява. За това и не се надява на 24 лв. дневно помощ от страната.



„ Говори се за милиард лв., които ще бъдат отпуснати в интерес на бизнеса, само че най-малкият бизнес не получава нищо. Ако сам си работиш, за себе си, не получаваш нищо.

Глас в пустиня, седиш, чакаш, нищо не правиш. Разходите си вървят - наеми, ток, заплата, осигуровки, интернет, телевизия, сот, дезинфекция”, споделя той.

Мерките напролет са принудили Светослав да затвори едното си заведение. Сега се тормози, че ще се случи същото и с другото.

„ Н акараха ни да разредим масите, да изнесем маси, да разчистим – да може да се случи нещо. Не, не се случи. Затвориха кафенетата. В тази зала не може да се пие кафе, законът не позволява. Но пред кварталния магазин на масичката може да се пие и бира”, сподели още той.

Според него новата помощ с изключение на недостъпна за всички, е и незадоволителна. По-високо обезщетение за чиновниците си ще изиска и бизнесът. И то още от декември. Идеята е поддръжката да е самостоятелна – 80 % от заплатата на служителя.

„ Ако е в насилствен престой, не по виновност на работодателя, страната да го компенсира с 80% от брутната му заплата. Компенсирането всички по равно и то на равнище минимална работна заплата е несъмнено несправедливо”, счита ръководител на АИКБ Васил Велев.

Работодателите дефинират ограниченията като закъснели. И настояха да има директна помощ и за затворените компании.

Нова помощ за затворения бизнес анонсира в петък и вицепремиерът Томислав Дончев. Подкрепата ще е обвързана с оборота. Дизайнът й ще стане явен до дни, а от в този момент е ясно, че тя ще е за най-малко 170 млн. лв..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР