За да се произведе, уникалния млечен български деликатес, е нужно

...
За да се произведе, уникалния млечен български деликатес, е нужно
Коментари Харесай

България На Върха! Ето, Че Има И С Какво Да Се Гордеем! Наше Зелено Сирене Стана Световен Хит И Удари В Земята Французи И Швейцарци! Вижте

За да се създаде, неповторимия млечен български деликатес, е нужно пълномаслено мляко от Тетевенска овца. От него се прави бяло овче сирене в саламура. Сиренето е твърдо и се слага в дървена каца, с цел да се изцеди изцяло. Така за близо 60 дни зрее на избрана мокрота (само в границите на климата на Черни Вит). После качето се отваря и за 25 дни се оставя на 10-тина градуса, с цел да плесеняса. Точната рецепта, обаче дълго се търси и е загадка въпреки всичко! Зеленото сирене от Черни Вит е показано на ревю за сирена в Италия, град Бра. Там то се изчерпва още на първия ден и става шлагер измежду чужденците.

Цветан Димитров е българина изравен зад концепцията, Зеленото сирене от Черни Вит да се възроди и по този начин да даде занаят на селяните от тетевенския балкан. Днес Черни Вит има към 750 поданици. Около 10 от тях са отдадени в технологията, да вършат зелено сирене. Така вероятно в региона ще се възроди овцевъдството и селския туризъм.

И въпреки всичко, България си е България – Зеленото сирене от Черни Вит към момента няма публикуван лиценз за произвеждане, заради хигиенични съображения и макар, че е национално идентична храна и шлагер в чужбина! Дано това скоро се промени и администрацията избра българщината и разпространяването й, пред бумащината!
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР