За да се правят реформи, не може само държавата да

...
За да се правят реформи, не може само държавата да
Коментари Харесай

Много често част от обществото не иска реформи, обяви министърът на икономиката

За да се вършат промени, не може единствено страната да ги желае, би трябвало и обществото да е според, а постоянно част от него не е. Това разяснява пред БНР министърът на стопанската система Емил Караниколов в разбор на проектобюджета за идната година, в който не се виждат заложени промени.

" Чисто икономическите индикатори за тази година ни дават успокоение, че бюджетът ще е осъществим и за идната година. Една промяна не може да се случи с едни пари и с един бюджет. Когато приказваме за промени, би трябвало ясно да си отговорим на един въпрос – е ли единствено страната и държавните институции тези, които би трябвало да желаят промени. Когато стартираме избрани промени в браншове, доста постоянно част от обществото не е според с тези промени ", изясни той.

Според него въпреки всичко в този проектобюджет има заложени промени като даде образец със завишение както на приходната, по този начин и на разходната му част. Освен това планът давал сигурност, че страната може да посрещне " това закъснение в стопанската система, което се следи в последните няколко месеца ".

Все отново уточни, че все още не може да се приказва за рецесия. Кризата няма да тръгне от България, акцентира още икономическият министър. По думите му сега несигурността и забавянето идва в огромна степен от геополитическите връзки сред световните сили, както и от Брекзит.

" Икономическите индикатори на България се завишиха в последните няколко месеца, българската стопанска система работи устойчиво, само че ние сме част от нещо огромно. При рецесия главното нещо, което първо ще видим, което сега в България не се случва, е да стартират съкращения, т.е. хората да излязат от работа и да се възползват от обществените процедури. Тук имаме буфер ", уточни той.

Караниколов означи, че България има " рекордни параметри " на износа, само че моторът на българската стопанска система е вътрешното ползване.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (11)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР