„За да се постигне адекватно състояние на ВиК мрежата в

...
„За да се постигне адекватно състояние на ВиК мрежата в
Коментари Харесай

2% от ВиК мрежата трябва да се подменя всяка година

„ За да се реализира съответно положение на ВиК мрежата в страната към 2% от нея всяка година би трябвало да бъде подменяна. “ Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова в студиото на ТВ Блумбърг.

„ Предвидените по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ близо 1.6 милиарда лева ще бъдат вложени в деветдесет и два водоснабдителни и петдесет и девет канализационни обекта. Това са водопроводи, канализационни колектори, създаване на нови довеждащи деривации, замяна на доста огромна част от мрежата “, изясни Малина Крумова и акцентира, че общо ще се подменят или изградят към 1300 километра ВиК мрежа. Тя заяви още, че са планувани за създаване две нови пречиствателни станции за отпадъчни води в к.к. „ Елените “ и Карнобат и една пречиствателна станция за питейни води в Шумен.

„ С плануваните вложения ще се усъвършенства ВиК услугата за към 2 млн. българи “, беше безапелационна Крумова, само че посочи, че има още доста работа за извършване. Инвестициите са ориентирани към местата с най-големи ВиК проблеми, стана ясно от думите на заместник-министъра и където амортизацията на мрежата, нейното компрометиране в годините и напреднала възраст не разрешават даването на съответна услуга.

Изготвени са 14 районни прединвестиционни изследвания, с помощта на които към този момент е ясна и цялостната картина на положението на ВиК оборудванията, водопотреблението и трендовете на развиване, заяви още заместник-регионалният министър. В момента се създават идейните планове за плануваните в прединвестиционните изследвания обекти за канализация и тръбопровод.

Най-големият план по оперативната стратегия е за област Бургас, където има 14 обитаеми места с над 10 хиляди поданици.

Крумова изясни, че има уверението на екипа на Министерството на околната среда и водите, че в края на юни месец ще се разгласи поканата за кандидатстване по програмата.

Освен евро-инвестициите различен вид за финансиране на ВиК мрежата в страната е посредством публично-частно партньорство, стана ясно от изявлението, като това е концепция, залегнала в новия закон за ВиК, който следва да бъде оповестен за публично разискване.

„ В новия закон с сътрудниците от МТСП приготвяме и предложение за механизъм за обществено подкрепяне на най-уязвимите групи в обществото, като концепцията е на обществено слабите хора да се подсигурява минимално количество ползване на вода, да вземем за пример 50 л дневно или 1.5 кубически метра на месец на човек гратис “, изясни заместник-регионалният министър.

„ На този стадий, съгласно препоръчаната от Европейската комисия финансова рамка за идващия програмен интервал се вижда, че вложенията в базисна инфраструктура ще продължат да бъдат приоритет в най-слабо развитите региони, какъвто е България “, заключи Крумова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР