За да се оцени правилно епидемичната обстановка е необходимо да

...
За да се оцени правилно епидемичната обстановка е необходимо да
Коментари Харесай

Институтът Кох: Мерките срещу вируса трябва да отчитат повече показатели

За да се оцени вярно епидемиологичната конюнктура е належащо да се регистрира освен какъв брой хора заразява един възпален с ковид, само че и броят на позитивните проби и натоварването на лечебните заведения, призозават учени от института " Роберт Кох " в Берлин.

Според тях, към този момент няма потребност от наново стягане на карантината в Германия, макар че че така наречен коефициент на репродукция R в продължение на няколко дни беше над единица - т. е. един притежател на вируса приблизително инфектира повече един човек.

По думите на заместник-директора на института Ларс Шаде, въпросният коефициент не е единственият решителен фактор, който разрешава да се оцени настоящото разпространяване на ковид, съобщи Дойче веле.

Ако се вземат поради и други фактори - броят на позитивните проби и натоварването на здравните заведения, картината ще е по-реална.

В тази връзка специалистите на " Роберт Кох " оферират да се употребява преобразен коефициент на репродукция R, който да регистрира разпространяването на вируса, само че да не се въздейства от данните за дребни местни гърмежи на епидемията.

Шаде припомня за всеобщите случаи на заразяване с ковид в месокомбинат в Северен Рейн-Вестфалия. Подобни данни доста могат да повлияят на коефициента на репродукция в един избран регион.

Мерки за ново стягане на карантината, съгласно него, следва да се одобряват, единствено в случай че R остане на равнище от 1,2 до 1,3 за нескончаем интервал от време.

Специалистът още веднъж прикани да се съблюдават строги ограничения за хигиена. " Вирусът не е липсващ " , акцентира Шаде, добавяйки обаче, че заплахата от болест към този момент е доста по-ниска, в сравнение с преди четири седмици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР