За да решим един малък и сравнително ограничен проблем като

...
За да решим един малък и сравнително ограничен проблем като
Коментари Харесай

ИПИ: За да решим един малък проблем ще накажем цялата система

За да решим един дребен и относително стеснен проблем като обсег, ние на процедура ще накажем цялата система – всички обезпечени, което ще има тъкмо противоположния резултат. Това е предложение, което по скоро ще навреди на работодателите, в сравнение с да им помогне.
Това съобщи пред БНР Калоян Стайков - специалист от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) в коментар на концепцията на ръководещите първият ден от болничния да не се заплаща. Според него напъните би трябвало да се насочат към решение на казуса.

Днес ИПИ показва своя различен държавен бюджет, заяви още Стайков.

„ Бюджетът все по-малко се употребява като инструмент за осъществяване на политика в разнообразни браншове и се е трансформирал в едно механично упражнение, което просто се репликира година за година “, сподели Стайков.

Според Стайков в бюджетите на страната липсва разбор за резултата от стратегиите и за това дали реализират задачите си. Програмното бюджетиране е един от инструментите, които могат да оказват помощ, счита той.

„ Виждаме безусловно преустановяване на всевъзможни процеси за приватизация, за концесиониране. Виждаме редица промени, които бяха тотално спрени в разнообразни браншове. Единствено чуваме обещания за такива промени, само че в последна сметка нищо не се случва. Нашите оферти се пробват да разбият този вид на работа “, изясни Стайков.

Той уточни какво предлага техният различен бюджет:

„ Първо превръщане на наклонността при приходите, т.е. предлагаме ограничения за понижаване на данъчно-осигурителната тежест, вместо нейното увеличение. Друго доста значимо – с цел да получават и жителите, и бизнесът съответни услуги от страна на администрацията, заплатите и изискванията на труд там би трябвало да са доста по-добри. За задачата би трябвало да се направи преструктуриране “.

„ Друго наше предложение е да се направи действителна промяна там, с цел да може да се подобрят изискванията и да се усилят заплатите. Предлагаме осигурителни промени – понижаване на осигуровките за пенсии с 2%, тъй че да се облекчи напрежението на пазара на труда “.

„ Друго значимо нещо е започване на здравна промяна, като се трансферират 2% от осигуровката към частни здравни фондове. Даване на повече независимост на локалната власт, като се трансферират 2% от подоходния налог към общините “.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР