За да разберете колко оскъдни са станали доставките на кафе

...
За да разберете колко оскъдни са станали доставките на кафе
Коментари Харесай

Светът е изправен пред недостиг на кафе

За да разберете какъв брой нищожни са станали доставките на кафе по света е задоволително да видите погледнете данните идващи от Бразилия - огромният производител на кафе, написа Блумбърг

Запасите от кафе в южноамериканската нация са се насочили към рекордно дъно, като се чака да паднат до 7 млн. чyвaлa до март идната година, твърди Силас Бразилейро, президент на Националния съвет за кафе. Според анализатори едно по-комфортно равнище на ресурси би било сред 9 и 12 млн. чувала, всеки с тегло по 60 кг.

Проблемите с доставките в Бразилия са отражение на световния дефицит, който може да докара до покачване на цените. Запасите от сорта „ арабика “, съхранявани в пристанищните хранилища, следени от американската борса ICE Futures, са на най-ниското равнище от 23 години.

Междувременно търсенето в международен мащаб продължава да се усилва, като потреблението през този сезон е повишено с 1,5% след нарастване от 2% предходната година, съгласно изследователската компания hEDGEpoint Global Markets.

„ Запасите са толкоз ниски, че даже и да имаме добра годишна продукция през идната година, Бразилия надали ще има задоволително, с цел да задоволи търсенето “, сподели Нелсън Карвалаес, член на борда на експортната група Cecafe. „ Просто ни би трябвало дъжд “, добави той.

Обтегнатите международни доставки доведоха до повишение на цените на фючъpcитe за „ арабика “ с 11% на годишна база в Ню Йорк, като анализаторите чакат цените да продължат да порастват.

„ Цените в международен мащаб ще продължат да се повишават и несигурността във връзка с доставките в Бразилия е една от главните аргументи “, сподели Гилерме Мория, старши стопански анализатор на Rabobank.

Компаниите от Starbucks Corp. до JDE Peet’s NV, една от най-големите пекарни в Европа, усилват цените, с цел да се оправят с инфлационния напън.

Като се има поради обстановката в Бразилия, няма доста способи за облекчение от лимитираните световни доставки. Метеорологичните условия, породени от феномена прочут като Ла Ниня, се чака да донесат суша в Бразилия и прекалено много дъжд в Колумбия, вторият в света снабдител на кафе. Неблагоприятното време може също да навреди на добива в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.

Всичко това сочи, че пазарът на кафе се насочва към втора поредна година на по-високо търсене от предлагането, което е рядко събитие, сподели анализаторът Наталия Гандолфи от hEDGEpoint.

Regis Ricco, съветник в щата Minas Gerais, в този момент чака реколтата от „ арабика “ в Бразилия да бъде към 30 милиона чувала, до момента в който по-ранната прогноза бе за 32 млн. чувала.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР