За да работи добре, имунната система се нуждае от мощни

...
За да работи добре, имунната система се нуждае от мощни
Коментари Харесай

Витамини и минерали – мощни антиоксиданти, подсилващи имунитета

За да работи добре, имунната система се нуждае от мощни антиоксиданти. Тези субстанции се борят с окислителните процеси в организма, като подкрепят функционалностите на имунната система. Някои витамини са антиоксиданти по конструкция и имат мощни противовъзпалителни и антистареещи свойства, които могат да допринесат за създаване на мощен и резистентен имунитет.

Здравата имунна система зависи освен от витамин С, който сме привикнали да одобряваме като добавка, когато се разболеем от вирусна зараза или лека простуда. Тя се нуждае от цяла богата палитра от витамини антиоксиданти, с цел да пази организма. Кои са тези витамини?

Витамин Е

Подобно на витамин С, витамин Е е доста мощен антиоксидант, който подкрепя битката на тялото с инфекциите. Бадемите, фъстъците, лешниците и слънчогледовото семе са прелестен източник на витамин Е. Този антиоксидант се среща още в броколите, спанака и листните зеленчуци.

Витамин А

Плодовете и зеленчуците, които са блестящо оцветени, най-често в оранжево или тъмнозелено, са доста богати на витамин А. Това са моркови, сладки картофи, тиква, пъпеш, тиква-цигулка, спанак. Витамин А е доста мощен антиоксидант, който подкрепя функционалността на имунната система. Тя се нуждае от него, с цел да може в тялото да се правят характерни метаболитни процеси, имащи отношение към положителния имунитет.

Витамин D

Повечето витамини идват от храната, само че витамин D се синтезира в тялото посредством слънчевата светлина. Той участва в състава на някои артикули, като риба, яйца, морски блага, само че в доста по-малки количества. През зимата естествените равнища на този мощен антиоксидант в нашите тела понижават, поради лимитираното излагане на слънце.

Желязо

Желязото оказва помощ в преноса на О2 до клетките. Тялото ни всмуква желязото, идващо от месото за разлика от други типове желязо с разнообразни структури, идващи от други хранителни артикули. Това не значи, че желязото от растителни форми не е значимо за здравето. Най-добрите източници на желязо са пилешко, пуешко, къдраво зеле, бобови култури, броколи, морска храна.

Селен

Селенът има доста мощен резултат върху имунната система. Той забавя процесите в тялото, които съставляват свръхреакция при съществуване на патоген и които изтощават силите на имунната система. Селен можете да си набавите от броколи, чесън, сардини, риба звук, бразилски орехи, ечемик. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР