За да помогне на засегнатите от извънредното положение български изпълнители

...
За да помогне на засегнатите от извънредното положение български изпълнители
Коментари Харесай

Българските творци ще получат авансово близо 1 млн. лв. за използването на музиката си

За да помогне на засегнатите от изключителното състояние български реализатори и продуценти, сдружението за групово ръководство на сродни права ПРОФОН разгласи, че ще изплаща предплатено част хонорари за употребяваната през 2019 година музика в секторите „ Медии “, „ Препредаване “ и „ Публично осъществяване “.

Целта е да се помогне на създателите, които при анулирани концерти, затворени заведения и затруднено напредване в страната безусловно остават без постоянен приход.

От сдружението показаха пред bTV, че става дума за близо 1 млн. лв.. Право на присъединяване имат правоносителите, които са взели участие и в миналогодишното систематизиране на възнагражденията.

Защо това е значимо?

Творческият бранш може да е релативно непретенциозен, само че дава добавена стойност на ред други сектори. В изискванията на изключително състояние, обаче, точно музикантите и продуцентите са едни от експертите, които най-трудно могат да се приспособяват към обстановката, без да се наложи да вършат компромис със своя поминък в името на финансовото оцеляване.

„ За българския музикален бизнес най-големият удар е канселирането на всички обществени изяви “, означават от сдружението.
Първи прогнози: 80% по-малко доходи за столичните заведения за хранене и хотели До 20% се чака спадът при заетите в търговията
От ПРОФОН разясняват, че продажбите на физически албуми през втората част на март са се сринали с сред 80 и 100%, а повишеният интерес към стрийминг платформите към момента не може да компенсира загубите по другите фронтове.

Очакванията са оставащите месеци от годината да бъдат тежки за бизнеса. Ще докара ли това до загърбване на правата на музикантите и продуцентите и до проблем със събираемостта на полагащото се за лицензирана музика на обществени места? „ Ние сме скачени съдове – в случай че сътрудниците ни са наранени, ще има последици и при нас. Сигурни сме, обаче, че, на база на схващане и съдействие, ще си помогнем взаимно да преминем през този сложен за всички интервал “, считат от ПРОФОН.

Те споделят, че „ с голямо удивление “ следят онлайн самодейностите на български създатели от началото на рецесията. Все повече реализатори по света и у нас провеждат онлайн концерти за както да запазят връзката с почитателите си, по този начин и да промотират нови форми на поддръжка за своя труд. „ Артистите в никакъв случай не са били по-близо до публиката си “, разясняват от ПРОФОН.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР