За да оцелеят, предприятията ще трябва да префокусират стратегията си:

...
За да оцелеят, предприятията ще трябва да префокусират стратегията си:
Коментари Харесай

Бизнесът преосмисля техническите си приоритети в света на COVID-19

За да оцелеят, предприятията ще би трябвало да префокусират тактиката си: от успеваемост към пъргавост и еластичност

Бизнесът не би трябвало да пуска котвата, а да се приспособява към всевъзможен тип непредвидени обстановки
(снимка: CC0 Public Domain)

По време на изолацията поради Covid-19 заведенията бяха затворени, само че на някои от тях имаше табела „ Затворено за преобзавеждане “. От пребоядисването на стените до подмяната на мебели от десетилетия – доста притежатели взеха решение да се възползват оптимално от обстановката, като най-сетне извършат по този начин нужните поправки, отлагани от години.

В нов отчет изследователската компания Forrester предизвестява, че всяка компания би трябвало да предприеме сходен метод. Днес е моментът компаниите да преработят своите бизнес-процеси, с цел да се приготвят за идващите 10 години.

„ Да изчакаме и да забележим “

Много организации съумяха да закрепят бизнеса си в продължение на няколко месеца след оня миг, в който бяхме очевидци на внезапно прекосяване към отдалечена работа в първите седмици на рецесията, споделя анализаторът на Forrester Лора Кьотцел, която е съавтор на отчета. „ Но в този момент не е време да пускаме котвата “, цитира думите й ZDNet.

„ Можем да забележим по какъв начин редица компании, които са постигнали известна непоклатимост, в този момент подхващат метода „ да изчакаме и да забележим “. Но има и куп предприятия, които вървят напред, решени да не пропущат опцията “, добавя Кьотцел.

„ Те мислят по този начин: вижте, финансово сме зле. Никой не чака да се представим ослепително през идващото тримесечие. Така че в този момент можем да отделим малко време и пари за това, което в действителност би трябвало да създадем “, споделя наблюденията си анализаторът.

Материализиране на поуките

Това, което бизнесите следва да създадат, съгласно Forrester, е материализиране на поуките, извлечени от COVID-19. 2020-те години наподобяват извънредно нестабилно, само че печелившият бизнес ще бъде този, който може да се приспособява към всевъзможен тип непредвидени обстановки и спешности.

Изследванията на Forrester допускат, че светът ще живее с COVID-19 през идващото десетилетие. Настоящата пандемия обаче няма да е единствената рецесия. Трябва да се чакат и други повсеместни болести, както и голям брой бедствия, свързани с изменението на климата. В резултат на това би трябвало да чакаме и геополитическа неустойчивост и даже непредсказуемост.
още по тематиката
В този подтекст, твърди Кьотцел, фирмите би трябвало да преработят коренно своите цели. В случаите, когато бизнесът е залагал най-много на успеваемост, водещият принцип за идващите 10 години ще бъде пъргавостта.

„ Веригите за доставки, които сме проектирали през последното десетилетие, са направени да бъдат ефикасни. Но в среда, в която нещата се трансформират толкоз бързо, би трябвало да можете да се променяте, без това да ви пречи да работите. А това може да значи да работите по-малко усъвършенствано за известно време “, разяснява Кьотцел.

След реакцията към пандемията в този момент множеството организации са изправени пред два разновидността: да се върнат към предходния си метод на работа или да употребяват момента като трамплин, с цел да се оправят с по-плашещата задача за цялостна рационализация.

Добрите образци

За да даде образец за положително държание, Кьотцел показва водещия производител на бира Carlsberg. В момента, в който водачите на датската компания предусетиха затварянето на доста търговски действия и налагането на изолираност, те задействаха спешен режим във компанията: бяха основани пет отряда, които да ръководят бизнеса през пандемията – само че и да стартират да мислят още от първия ден за това, което ще настъпи след Коронавирус -19.

Първият екип беше отдаден на това да подсигурява, че отдалечената работа ще реализира действеност от самото начало. Останалите 4 екипа бяха помолени да гледат бъдещето. Едната група изследва най-хубавите способи за потребление на по-бавния ритъм, натрапен от пандемията, с цел да усъвършенства цялостния бизнес. На друга беше предоставена задача да разпознава технологиите, внедрени по време на блокирането, които могат да бъдат употребявани даже след прекосяване на рецесията, като цифрови подписи или портфейли за ръководство на планове.

Друг отряд пък трябваше да изследва по какъв начин активността на компанията може да се възползва от наученото от COVID-19, с цел да стане компанията по-бърза и по-гъвкава. Четвъртият екип проучва ръководството на доставките, с цел да реши дали веригата на доставки е задоволително устойчива и сигурна и да измисли способи да я направи по-устойчива на рецесии в бъдеще.

Умни решения

В новия си отчет Кьотцел и нейният екип поучават в този момент да се вземат разнообразни други решения, които могат да разрешат на бизнесите да добият преднина. Замяна на старите ИТ системи с нови, съвременни технологии, е наложителна, споделят анализаторите. Неизменна част от това е прекосяването към потребление на облачни решения.

Наред с това компаниите би трябвало да понижат зависимостта си от „ рискови “ офшорни действия и възлагане на действия на външни реализатори (аутсорсинг) от „ уязвими райони “. Същевременно в този момент е моментът организациите да се възползват от автоматизацията и изкуствения разсъдък, с цел да се оправят с детайлите на неефективност, съгласно отчета.

Едно от най-умните решения, които бизнесът може да вземе в този момент, с цел да усъвършенства своята адаптивност, е да поддържа и насърчи отдалечената си работна мощ. Лесно е да се разбере за какво фирмите, които вкарват за непрекъснато правилото „ работа от където и да е “, ще се оправят по-добре от другите идващия път, когато настъпи световен потрес.

Вземането на сходни решения изисква мощно водачество, акцентират анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР