За да отпаднат напълно таксите за детски градини и ясли

...
За да отпаднат напълно таксите за детски градини и ясли
Коментари Харесай

Манолова: За безплатни детски градини и ясли са нужни 66 млн. лв. в Бюджет 2020

За да отпаднат изцяло таксите за детски градини и ясли на всички деца у нас е нужно в бюджета за 2020 година да бъде заложена сумата от 66 млн. лв..
Това съобщи в своя позиция Мая Манолова във връзка предлагането на ръководещата коалиция таксите за детски градини и ясли на обществено слабите фамилии да се поемат от страната.
" Отчетеният остатък за деветмесечието е към 2 милиарда лева, по данни на държавното управление. Тоест, обезпечаването на 66 млн. лв. за децата е изцяло допустимо ", прецизира Манолова в позицията си.
Според Манолова освен обществено слабите деца, само че всички български деца в тази възраст следва да бъдат освободени от такси.
" Всяко дете има право на обучение, само че не всеки родител може да си го разреши ", добавя тя и припомня, че огромна част от родителите не могат да заплащат такси заради ниски приходи.
По думите на Манолова, деца, непосещавали детски заведения, по-късно по-лесно отпадат от учебно заведение, а вложенията в ранно детско развиване имат най-висока възвръщаемост.
" Осигуряването на таксите за ясли и градини от бюджета би било тласък за възстановяване на раждаемостта на фона на демографската рецесия ", аргументира се тя.
Според нея казусът в столицата и в някои от другите огромни градове е в неналичието на задоволително места в детските градини и ясли.
" За София са нужни 35 нови детски градини за чакащите 7 000 деца. Това би коствало към 70 млн. лева единствено в столицата ", показва Манолова.
По думите й, сега в плана на бюджета за 2020 година, в чл.101, са планувани до 70 млн. лева за създаване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения в цялата страна, които средства явно няма да са задоволителни за решение на казуса през 2020 година
" Затова считам за заслужено, плануванаъа в чл.101 сума за 2020 година от до 70 млн. лв. да бъде увеличена на до 100 млн. лева ", обосновава се още Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР