За да отпаднат напълно таксите за детски градини и ясли

...
За да отпаднат напълно таксите за детски градини и ясли
Коментари Харесай

Манолова иска още 66 млн. лева в бюджета за безплатни детски градини за всички деца

За да отпаднат изцяло таксите за детски градини и ясли на всички деца у нас, е нужно в бюджета за 2020 година да бъде заложена сумата от 66 млн. лв.. Това декларира в своя позиция Мая Манолова във връзка предлагането на ръководещите таксите за детски градини и ясли на обществено слабите фамилии да се поемат от страната.

Според Манолова, откакто регистрираният остатък за 9-месечието е към 2 милиарда лв., това значи, че обезпечаването на нужните по нейни калкулации 66 млн. лв. за е изцяло допустимо.

Манолова е на мнение, че освен обществено слабите деца, а всички български деца в тази възраст би трябвало да бъдат освободени от такси.

Всяко дете има право на обучение, само че не всеки родител може да си го разреши, акцентира тя и припомня, че огромна част от родителите не могат да заплащат такси заради ниски приходи.

В позицията си Манолова твърди, че деца, които не са посещавали детски заведения, по-лесно отпадат от учебно заведение, а вложенията в ранно детско развиване имат най-висока възвръщаемост.

Според нея обезпечаването на таксите от бюджета ще бъде и тласък за възстановяване на раждаемостта на фона на демографската рецесия.

Тя припомня, че проблем в столицата е неналичието на задоволително места в детските градини и ясли. По нейни калкулации за София са нужни 35 нови детски градини за чакащите 7 000 деца, което би коствало към 70 млн. лева единствено в столицата.

Манолова акцентира, че сега в плана на бюджета за 2020 година са планувани до 70 млн. лева за създаване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения в цялата страна. Тези средства по думите й явно няма да са задоволителни за решение на казуса през идната година. По тази причина тя упорства плануванаъа сума да бъде увеличена до 100 млн. лева /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР