За да открие прародителя на всички домашни писани, международен екип

...
За да открие прародителя на всички домашни писани, международен екип
Коментари Харесай

Учени разкриха как е опитомена котката

За да открие прародителя на всички домашни писани, интернационален екип от учени се захванал с широкомащабно генетично проучване на над 200 антични екземпляра. Била изследвана ДНК на 9000 години от 209 антични котки от Европа, Африка и Азия, в това число от древноегипетски мумифицирани котки. "Въпросната ДНК разкрива какво се е случило в предишното ", означи изследователката. Били изследвани също 28 модерни неопитомени котки от България и Източна Африка.

Учените са на мнение, че доближаването сред дивата котка и индивида е станало при зараждането на земеделието преди 10 000 години, когато ловци и събирачи на плодове почнали да водят установен метод на живот. Котките се доближили до новоизграждащите се селища, с цел да се хранят с гризачи, които били привлечени там от складовете със зърнени храни, създавани от хората. Човекът бил удовлетворен, че по този метод можел да се отърве от породените от гризачите вреди, свързани с понижаване на реколтата и поява на заболявания. Така се зародила връзката човек-котка.

Според учените, котките след това колонизирали чрез две талази планетата.

"Котките от Близкия изток за пръв път се популяризирали, когато първите земеделци почнали да мигрират към Европа към 4400 година прочие Христа - разясни Гайгъл. - След това през 5-и век прочие Христа античните египтяни били обзети от въодушевление по котките, като ги обезсмъртили в статуи, фрески и даже ги мумифицирали. Това въодушевление по-късно обзело Древния Рим и Древна Гърция. Известно е, че на борда на древноримски военни кораби е имало котки, които трябвало да водят битка с унищожаващите питателните ресурси гризачи. "

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Ecology & Evolution.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР