За да отговорят на новото изискване, компаниите ще трябва да

...
За да отговорят на новото изискване, компаниите ще трябва да
Коментари Харесай

Хранителният бранш е против превозът на храни да се декларира в аванс пред НАП

За да отговорят на новото условие, фирмите ще би трябвало да назначат спомагателен личен състав, който да вкарва данни и заявява транспорт на артикули и през нощта, когато се експедират огромна част от пресните артикули

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Най-амбициозният бюджет " от 44.5 милиарда лева беше дефинитивно признат

Субсидията за партиите остава 11 лева и следващата година, а омбудсманът ще е без кола от НСО
29 ное 2018
Касовите бележки за горивата към този момент ще би трябвало да демонстрират брутния марж

Мярката е тип опит на ръководещите да се тушира публичното напрежение поради високите цени
21 ное 2018
Превозът на плодове, зеленчуци и горива ще се заявява авансово пред Национална агенция за приходите

Промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс задължават 6000 компании да потвърдят с методика и данни, че цените на покупко-продажбите им със свързани лица са пазарни
6 ное 2018
Национална агенция за приходите е наложила обезпечения за 42 млн. лева на търговци с храни и горива

Компании и съдилища намират блокирането на средства за свръхконтрол, само че страната обмисля промени за бетониране на правото на дънъчните
8 май 2018 Идеята на Министерството на финансите всеки търговец или производител, който транспортира малко по-големи количества от така наречен чувствителни артикули, каквито са храните и горивата, да уведомява данъчните най-малко седмица по-рано срещна недоволството на хранителната промишленост. Това се вижда от мненията и мненията към проектопромените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са оповестени в Портала за публични съвещания към Министерския съвет.

Според браншовите организации препоръчаните текстове ще имат отрицателен резултат за производителите, вносителите и дистрибуторите на хранителни артикули в България, като главните терзания са свързани с налаганата спомагателна административна тежест. Със свое мнение се включи и Българската стопанска камара (БСК), като поддържа позицията на представителите на хранителнo-вкусовата индустрия.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. От мненията на фирмите излиза наяве и че има известно комплициране измежду бизнеса за заложения период на обявление в плана на финансовото ведомство. Една част компаниите поясняват текста в посока, че най-малко 7 дни преди да стартира транспортът, той предстои на обявление, до момента в който съгласно други задължението поражда в рамите на 7 дни преди старта на транспорта на стоките.

Притесненията на бизнеса

Девет браншови организации, измежду които Асоциацията на месопреработвателите, Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци и Съюзът на птицевъдите, се оповестиха против предлаганите промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. Според представителите на бизнеса самото обвързване за авансово обявление в бранша на бързооборотни артикули ще усили административната тежест и разноските на бизнеса. Те обръщат внимание и на планувания период, който ще затрудни доста компаниите да реагират при потребност от доставка на сериозни за производството на храни първични материали.

Промените плануват също по този начин наказания при положение на механически неточности при предварителното обявление. " С предлаганите промени ще се заявява желание, а не резултат от осъществена договорка. Така всички продавачи/купувачи ще са евентуални извършители, тъй като натоварването на стоките редовно се отклонява от поръчката заради дефицит на стока (асортимент и опаковки); неточности при товарене; промени в поръчките и други ", показват представителите на бизнеса. Промените ще наложат и нарастване на личния състав, с цел да може фирмите да могат да вкарват данни и заявяват транспорт на артикули и през нощта, когато се експедират огромна част от пресните артикули. " Малките предприятия, като се изключи че би трябвало да влагат в електронен продан на информация, те би трябвало да влагат и в цифровизация на личното си произвеждане и експедиции, откъдето се подават данни за електронен продан ", показват браншовите организации от хранителния бранш.

От Българската стопанска камара (БСК) допълват, че препоръчаните промени основават в допълнение ограничавания за привличане на задгранични вложители, както и че основават тласъци за компаниите за заобикаляне на закона и прекосяване към сивия бранш.

Бизнесът подлага на критика и друга порция промени, а точно стягането на контрола във връзка с наложително доказване на пазарните условия и цени при покупко-продажби сред свързани лица. Досега това беше по-скоро непринудено, като главно се спазваше от непознатите компании в страната. Сега документи за така наречен трансферно ценообразуване ще би трябвало да изготвят 6000 компании, което е скъпо и времеемко занятие. Според специалистите на БСК обсегът на задължените лица би трябвало да бъде ограничен. Това може да се реализира посредством смяна на заложените прагове, които в плана са активи над 8 млн. лева и чисти доходи от продажби над 16 млн. лева в страната.

Какво плануват измененията

Контролът върху стоките с висок фискален риск, като плодове, зеленчуци и горива, се стяга с нови условия за търговците. Превозът на сходни артикули да се заявява електронно пред Национална агенция за приходите " не по-рано от 7 дни преди деня на започването на транспорта ". Ако транспортът стартира от друга страна и приключва в България, задължението се пада на получателя на стоката. Ако става дума за доставка вътре в страната или от България към друга страна в Европейски Съюз, задължението е на доставчика или продавача. Новите правила ще се ползват единствено при транспортни средства над 3.5 тона, в случай че тежестта на стоките е над 300 кг и над 3 хиляди лева като стойност без Данък добавена стойност.

Създава се напълно нова глава в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, в която се прецизира кой и каква документи би трябвало да изготвя за трансферно ценообразуване, т.е. по какъв начин да се потвърди, че изискванията при покупко-продажби сред свързани лица подхождат на тези сред самостоятелни, както и че покупко-продажби се вършат по пазарни цени. Предлага се документите да включва локално и систематизирано досие. Местно досие ще се сформира за следени покупко-продажби от над 400 хиляди лева за продажба на артикули и над 200 хиляди лева за услуги. Ако фирмите са част от интернационална група, те ще би трябвало да показват и систематизирано досие, направено от крайното дружество майка или друго сдружение от групата. Крайният период за локалното досие е 31 март 2019 г,, а систематизираното досие, в случай че е нужно, би трябвало да се показа най-много година по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР