“За да отговори успешно на глобалните кризи, заплахи и предизвикателства,

...
“За да отговори успешно на глобалните кризи, заплахи и предизвикателства,
Коментари Харесай

Министър Захариева в Буенос Айрес: ЕС е най-големият донор на ООН

“За да отговори сполучливо на световните рецесии, закани и провокации, интернационалната общественост би трябвало да разполага с ефикасна многостранна система, учредена на универсалните полезности. Ако интернационалните организации не преоткрият своята роля в този развой, други ще запълнят вакуума.” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила се обърна към участниците в срещата на външните министри от Г-20.

Захариева управлява делегацията на Европейския съюз на форума, който се провежда от аржентинското председателство на Г-20 в двореца “Сан Мартин” в Буенос Айрес.

На срещата участват още първите дипломати на Германия (Хайко Маас), на Китай (Ван И), на Япония (Таро Коно), на Австралия (Джули Бишъп), на Обединеното кралство (Борис Джонсън), на Южна Африка (Линдиве Сисулу), на Саудитска Арабия (Адел ал Джубейр), на Индонезия (Ретно Марсуди), на Италия (Анджелино Алфано), на Чили (Роберто Ампуеро), на Нидерландия (Стеф Блок), на Испания (Алфонсо Дастис), на Сингапур (Вивиан Балакришнан), на Сенегал (Сидики Каба), на Руанда (Луис Мушикиуабо) и на Ямайка (Камина Джонсън Смит).



Снимка: Министерство на външните работи

“Освен политическата поддръжка, която предоставяме на Организация на обединените нации, Европейски Съюз и неговите страни-членки са най-големият финансов донор в системата на Организация на обединените нации - ние внасяме 30,38% от бюджета на организацията и 33,17% от средствата за омиротворителни задачи. Държавите-членки на Европейски Съюз дават и близо половината от средствата за другите стратегии и фондове на ООН”, напомни Захариева пред сътрудниците си. Тя посочи, че Европейски Съюз приема Г-20 като позитивен образец, който предизвиква в цялостна мощ мултилатеризма в интернационалните връзки. Тя прикани организацията на най-мощните стопански системи в света да отстоява търговски връзки, основани на прецизните правила и практики в границите на Световната комерсиална организация и да удостовери решителността, с която се опълчва на протекционизма и нелоялните търговски практики.



Снимка: Министерство на външните работи

Приоритет на Европейски Съюз е запазването на системата за решение на разногласия в границите на Световната комерсиална организация, възстановяване на киберсигурността във финансовия бранш и поощряване на хибридното финансиране на инфраструктурни планове. Само по Европейския проект за стратегически вложения (ЕПСИ) към този момент са обезпечени 284 милиарда евро от 2015 година от разнообразни обществени и частни източници.

“Подкрепяме ЕПСИ с неговите три аспекта - финансиране, приготовление на планове и структурни промени. Тове ще подкрепи понижаване на пропастта в положението на инфраструктурата в другите страни”, посочи Захариева. Тя добави, че Г-20 би трябвало да интегрира в политиките си задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации.

Захариева посочи и какъв брой е значимо да се обърне внимание на измененията в пазара на труда, като се обезпечат политика за гарантиране на качествени работни места.

По време на полемиката външните министри отделиха внимание и на промяната в Организация на обединените нации, инициирана от генералния секретар Антонио Гутериш, фокусирана върху поддържането на мира, поддръжка за устойчивото развиване и преструктуриране на вътрешната организация. Европейски Съюз поддържа концепциите на генералния секретар изключително предложенията за децентрализиране на вземането на решения.

Групата на двайсетте – Г-20, е учредена през 1999 година като формат за среща на финансовите министри и шефовете на централните банки. Тя включва 19-те страни с най-големите стопански системи в света - Австралия, Аржентина, Бразилия, Англия, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Турция, Франция, Южна Корея, Южна Африка, Япония и Европейския съюз.

Членовете на Групата дружно съставляват 85% от международния брутен народен артикул, генерират 75% от интернационалната търговия и съставляват две трети от международното население.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР