За да осигури универсално здравно покрие на населението България трябва

...
За да осигури универсално здравно покрие на населението България трябва
Коментари Харесай

СЗО препоръчва България да инвестира повече в превенция и профилактика

За да обезпечи универсално здравно покрие на популацията България би трябвало да усили общественото финансиране на здравната система и да влага предпочитано в извънболничната помощ – в профилактика и предварителна защита. Това заяви доктор Михаил Околийски от българския офис на Световната здравна организация, която показа проектите си за идния двугодишен интервал 2020-2021 у нас.

“Правителството към този момент заяви, че разноските за опазване на здравето ще бъдат нараснали с над 400 млн. лв. с бюджета на НЗОК. Препоръките на СЗО са огромна част от тези средства да отидат в първичната здравна помощ. Както Европейска комисия във всички свои отчети, по този начин и СЗО твърди, предлага, упорства да се обърне по-голямо внимание на първичната здравна помощ и на предварителната защита. Защото е доста по-скъпо и неефективно да се лекуват болести в техния краен етап, когато към този момент заболяването се е появила и усложнила “, уточни Околийски. Той добави, че покритието би трябвало да обгръща доста по-ефективно хората, които нямат приходи и представители на маргинализирани групи.

“Да, може да има ползи от страна на лечебни заведения, фармацевтични компании, компании, които дават медицински принадлежности, само че акцентът би трябвало да е върху първичната здравна помощ “, съобщи той.

Освен обезпечаването на универсално здравно покритие приоритет на СЗО е и намаляването на доплащането от страна на пациентите, защото у нас този % е висок и това слага доста хора във висок риск от обедняване при допир със здравната система.

За обикновено се смята доплащането от джоба на пациентите да е до 15% и всички остарели членки на Европейски Съюз покриват този аршин. Доплащане над 30% към този момент се счита за сериозно равнище, а у нас то е над 44%. “Това не може още дълго време това да се позволява, тъй като един от най-важните правила на универсалното здравно покритие е семействата да не обедняват, до момента в който тук се следи подобен риск от обедняване на цели групи “, сподели Околийски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР