„За да осъществяваме оценка на глобалния сърдечносъдов риск, всеки мъж

...
„За да осъществяваме оценка на глобалния сърдечносъдов риск, всеки мъж
Коментари Харесай

Проф. Постаджиян: Под 50% са хората със задоволителен контрол на хипертонията

„ За да реализираме оценка на световния сърдечносъдов риск, всеки мъж над 40 години и всяка жена над 50 години би трябвало да си вършат профилактичните прегледи за риск от хипертония. Едно от най-важните измежду тях, с изключение на мереното на кръвното налягане, е липиден профил и кръвна захар, които се покриват от здравната каса. “ Това сподели пред БНР проф. Арман Постаджиян, началник на Българската лига по хипертония и шеф на поделение по кардиология в УМБАЛ " Св. Анна " -София.

Той акцентира, че с начинания като Месеца за премерване на артериалното налягане и отбелязването на Деня на артериалната хипертония желаеме да заострим вниманието към личното им здраве. „ В България има доста добре построен път на пациента. Всеки жител, който има общопрактикуващ доктор, предстои на прегледи, които са свързани с оценка на неговия риск. За страдание се оказва, че българите рядко ги посещаваме, а това е смисъла за по-ранното разкриване на болестта. Оттам насетне, когато човек е диагностициран, най-често е диспансеризиран, което му подсигурява регулярност на прегледите в границите на даден интервал от време, както и някои спомагателни проучвания “, сподели проф. Постаджиян.

По думите му най-важното за положителният надзор на кръвното е, диспансерните прегледи да бъдат отмерено разпределени в границите на цялата година, т.е. да не се позволява да има 6 месеца, в които пациентът да не е имал среща с кардиолога.

Данните сочат, че към този момент всеки мъж над 30 годишна възраст стартира по-бързо да натрупва рисков профил и по-често прави произшествия. При дамите този проблем стартира след 50 годишна възраст и респективно натрупването на други рискови фактори. „ Нека да напомним, че органите, които страдат при една хипертония са бъбрек, сърце, съдове. Затова при лекуването на хипертонията, би трябвало да се изследва и холестероловия метаболизъм, в случай че има предиабет или диабет, с цел да се понижи честотата на сърдечносъдови произшествия ", съобщи проф. Постаджиян.

Той акцентира, че при мъжете сред 35 и 55 години има най-ниска периодичност на контрола на кръвното налягане, което демонстрира, че малко по-трудно се дисциплинира мъжкият пол, не е податлив да приема лекарства и да спомага от г.т. на нефармакологичните мероприятия като здравословен метод на живот.

" Съвременните рекомендации изискват ранно пускане на банкет на лекарства при хипертониците и то на комбинираната терапия. За да се преодолее от една страна разочарованието на пациента, че тъкмо едно хапче не е в положение да се пребори с неговото кръвно, въпреки това освен това заболяване имам сложен механизъм и това е пътят към по-бърз и по-добър надзор на кръвното налягане. Терапията не би трябвало да се стопира, тя е дълготрайна ", сподели проф. Постаджиян.

" У нас под 50 на 100 от хората имат приемлив надзор на артериалната хипертония. При нас се следи и противоречие сред следени и честотата на сърдечно-съдови произшествия. Имаме допълнително произшествия, в сравнение с би следвало по сходен надзор на кръвното налягане, който отчитаме. Това е точно, тъй като има дълги интервали, в които не се управлява кръвното налягане ", добави още кардиологът.

Наблюдава се общо повишаване на случаите, регистрирани с хипертония и увеличение на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 година, т.е. подмладяване на заболяването. „ Всичко това се дължи основно на обстоятелството, че множеството хора с артериална хипертония не се лекуват, което се изяснява с ниските равнища на осведоменост и неналичието на регулярно премерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, прекален банкет на алкохол и сол с храната, както и незадоволителна физическа интензивност. Изследванията демонстрират и увеличение на % на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия в резултат на високо кръвно налягане, която покачва риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушавания, учестява и утежнява сърдечната непълнота “, добави кардиологът.

Проф. Постаджиян уточни съществени правила за мерене на кръвното налягане в домашни условия, като акцентира, че междинната му стойност за хора под 80 години би трябвало да бъде под 135 на 85. Това са последните управителни правила.

" Имаме шанса за българските пациенти с хипертония НЗОК да е осигурила необятен набор от най-съвременните лечения. Определени политики на здравната каса благоприятстват изписването на закрепени комбинирани лечения, имаме двойни и тройни. Важно е да преодолеем навика, че може да се лекуваме без хапче, или с половин хапче. Концепцията, че ще имаш три медикамента в едно хапче е относително нова, само че тя заслужава своят орис, тъй като има капацитета да промени към по-задоволителна контрола на това другояче тежко за управление заболяване ", разясни още проф. Постаджиян.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР