За да оплетете такава красива пита, си трябват сръчни ръце

...
За да оплетете такава красива пита, си трябват сръчни ръце
Коментари Харесай

Козуначена питка за Великден

За да оплетете такава красива пита, си трябват сръчни ръце и доста умения. В това отношение несъмнено има какво да научим от нашата кулинарка Ваня

Необходими Продукти

● прясно мляко - 400 мл
● кисело мляко - 150 г
● яйца - 3 бр.
● захар - 7 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● квас - 2 пакетчета суха на Йоткер
● олио - 100 г
● брашно - 950 г - 1 кг
● лимонова захар
● ванилия
● мак
● сусам
● локум

Начин на подготвяне

В купичка изсипвам към 100 мл топло прясно мляко, маята и 2 лъжици брашно. Изчаквам да се задейства и отсявам брашното, след което прибавям и останалите артикули.

Замесвам приблизително твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и затрупвам с домакинско фолио. Когато втаса, се разточват 4 обли кори, които са сложени една върху друга, като са намазани с олио и поръсени със захар и маково семе (по желание).

За център поставям чаша и нарязвам на 8, като центърът остава неразрязан. Всяко парче - увъртам един път в една посока и по този начин с всички останали. В краищата на всяко парче върша прорез и свивам откъм гърба, с цел да се заобли.

В заоблената част се поставя по избор локум. Центъра нарязвам и изтеглям на открито, с цел да се образува дупка и там слагам роза, която създавам от малко тесто, което отделих първоначално.

Като втаса питката, се маже с разрушен жълтък, 1 лъжица мляко и олио. Посипва се със захар и семена. Пече се на 170 градуса.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР