За да ограничи кошмарния трафик в София, Столичната община смята

...
За да ограничи кошмарния трафик в София, Столичната община смята
Коментари Харесай

Платеното паркиране в София ще се разшири и ще поскъпне

За да ограничи кошмарния трафик в София, Столичната община счита да заложи най-вече на фрапантен растеж на цената на паркирането в центъра на града. Кметството смята ограничението на колите в центъра за главен кратковременен приоритет в обезпечаването на устойчива градска подвижност и има намерение да вкара нова алена зона за паркиране със мощно рестриктивни правила и високи цени. Предстои разширение и нарастване на цените в синята и зелената зона. Цената в синята зона да вземем за пример би трябвало да стане 3 лева на час при 2 лева сега.

Това е записано в проекта за обезпечаване на устойчива градска подвижност до 2035 година, който се чака да бъде гласуван днес от Столичния общински съвет. Планът съдържа и други обещавани от години мерки - като построяването на буферни паркинги и нови велоалеи, които по този начин и не се извършват за разлика от решенията за повдигане на цените на платеното паркиране.

Ограничаването на колите в центъра на столицата е водещ приоритет в проекта, писа Mediapool, цитирайки документа. Една от концепциите е да се въведе червена зона за паркиране в карето сред бул. " Васил Левски ", " Александър Дондуков " до бул. " Витоша ", през " Алабин " и " Граф Игнатиев " назад до бул. " Васил Левски ". Паркирането там ще е лимитирано до 1 час и ще е по-скъпо от това в синята зона. Не се оповестява каква цена следва да коства един час заплатен престой, нито по кое време тъкмо ще се вкарат новите ограничавания.

Цената за паркиране в синята зона в кратковременен проект би трябвало да стане 3 лева. Тя ще се разрасне и ще погълне част от по-евтината сега зелена зона, която на собствен ред също ще се разшири и ще нарастне. Зелени зони ще да има и в " Младост " - в региона на Бизнес парка, както и в " Люлин " - в зоната към бул. " Панчо Владигеров ". Ще се заплаща и за паркиране на нови жълти места към публични здания. След първия или втория час платено паркиране цената за още престой ще бъде по-висока, с цел да се ограничи застояването на колите. 

Извън скъпото паркиране колите ще се лимитират и посредством възбраната на придвижване по обособени улици. Предвижда се последователно да се ограничи достъпът на автомобили по бул. " Цар Освободител ", а към листата на пешеходните улици ще бъде добавена и ул. " Съборна ".

Срещу всички тези ограничавания за водачите Столичната община отново дава обещание създаване на буферни паркинги към центъра. Години наред това се оказва невероятно, а политиката на общината по въпроса се лимитира с ръководство на милионите от синята и зелената зона. Сега се твърди, че за построяването на нови буферни паркинги в центъра и кварталите би трябвало да бъдат обезпечени 83 млн. лева С тях щели да се подсигурят общо 7000 паркоместа. 

 

ЦЕНА

Милиони би трябвало да бъдат обезпечени и за уголемение на мрежата от велоалеи - втория приоритет в проекта на общината до 2035 година За построяването на плануваните 300 км велоалеи ще са нужни 128 млн. лева Ще се влага и във велопаркинги и създаване на системи за споделено прилагане на колела.

По целта резистентен градски превоз още веднъж акцент е разширението на метрото, закупуването на екологични рейсове, обособяването на скоростни трасета на рейсове и трамваи. Ще се прави и билет система за таксуване на база изминато разстояние или време на пътешестване - също много остаряла концепция. 

" Голяма част от тези ограничения съществуваха и в предходния проект за градска подвижност. Големият въпрос е няма ли това да остане на хартия ", разяснява Калоян Паргов, ръководител на софийската организация на Българска социалистическа партия и началник на групата на социалистите в СОС. Сметките демонстрират, че за осъществяването на всички ограничения по проекта за целия интервал ще са нужни близо 3.9 милиарда лева, като в сумата са включени 1.6 милиарда лева за уголемение на метрото. Самият проект се изготвя по контракт с външен реализатор - " Инфрамобилплан ", на стойност 507 000 лева без Данък добавена стойност и е създаден в границите на българо-швейцарската стратегия за съдействие. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР