За да обърнем времето Всяка година в навечерието на коледните

...
За да обърнем времето Всяка година в навечерието на коледните
Коментари Харесай

Коледа и скритият смисъл на фолклорните измислици

За да обърнем времето

Всяка година в навечерието на коледните и новогодишни празници медиите поставят старания да съживят посредством вербален облик едни от дълго време мъртви битови практики .

С леко откривателски звук ТВ-канали, вестници и радио станции оповестяват по какъв начин "на този ден във всеки дом се коли жертвеното коледно прасе " и по какъв начин "стопанинът отсича пълен крушов дънер (бъдника), който се възпламенява вечерта в огнището и гори през цялата нощ ", по какъв начин на трапезата би трябвало да има седем, девет или единадесет постни ястия и безусловно глава чесън, мед и така нататък

В цялата тази фолклорно идилична изразност пулсира едно неосъзнато предпочитание - да се обърне времето, хронотопът на земния делник да спре, с цел да могат хората да се пренесат в друго времепространство - митично, вълшебно и празнично .

Споменатата фолклорна книжовност е нещо като ключова дума за това превръщане, заради което тя е по едно и също време нужна и на практика непригодна.

Традицията се слуша и гледа, без да се извършва.

Всеки празник живее в черупката на някакъв мит, а специфичност на всеки мит е, че имитира безкрайност, т.е. няма начало и край.

 b Thinkstock

Коледа - генезис

Ако се разчовъркат атрибутите на коледно-новогодишната ритуалност, ще се окаже, че всеки от тях е остарял или по-нов артикул на историята. Първите християни не са чествали Коледа. Празникът Рождество Христово гладко навлиза в християнския календар през IV век, когато римският папа Юлий I наредил сатурналиите да се честват "в чест на Божия наследник " на 25 декември.

Именно римските сатурналии са историческият прототип на коледно-новогодишната еуфория. Самата дума коледа произлиза от римските календи (Calendae) - първите дни на месеца. Наричали ги tristes Calendae (тъжни календи), тъй като тогава се плащали лихвите. Когато не можели да ги платят, казвали, че това ще стане ad Calendas Graecas (на гръцките календи) т. е. на кукуво лято, тъй като гърците нямали календи. Оттам е произтекъл и календарът.

 b Thinkstock

Дядо Коледа - Curriculum Vitae

Наскоро един другар показа по какъв начин синът му го питал какъв е по националност Дядо Коледа и той не можал да му отговори. Мислел да каже, че е лапландец, само че не бил сигурен. После му хрумнало, че е глобалист, който работи за мултинационални компании, само че предпочел да си спести спомагателните детски въпроси.

Въпросът за произхода на Дядо Коледа има напълно съответен отговор. Той е американец. Англосаксонският Санта Клаус в действителност е свети Николай, за който децата вярвали, че носи дарове. През XIX век обликът на светеца последователно бил развъртян и преоблечен, с цел да се преобрази в напълно нов воин.

 b Thinkstock

През 1822 година нюйоркчанинът с холандско родословие Клемент Кларк Мур издал поредност от приказки за Санта Клаус, който идва с шейна, теглена от осем северни елена и влиза в къщите през прозорците. Двадесет години по-късно някакъв търговец от Филаделфия облякъл първия жив Дядо Коледа, с цел да притегля клиенти. През идващите десетилетия посредством стихове, пощенски картички и рисунки старецът последователно добил приключен тип - с червен костюм, бяла брада и кротко лъчение.

Локализирано било и неговото обиталище отвън празничния сезон - на Северния полюс. Световната инвазия на този нов мит е почнала след 1931 година, когато компанията "Кока Кола " вкарва облика в своята рекламна тактика. Оказало се, че дядо Коледа продава доста добре.

 b Thinkstock

Празнични детайли

Много от другите, считани за канонизирани от традицията детайли на празника като коледните елхи, фойерверките и шампанското също са релативно съвременни.

Коледната пуйка у нас е нещо относително ново . Появява се при започване на предишния век и то в градовете. По селата главен трапезен воин си остава прасето. В Англия акцентът пада върху коледния пудинг и греяното вино , в Германия това е празничният кейк (щолен), в Дания ядат печена гъска, а в Австрия, Полша и Чехия на Коледа наложително се сервира шаран. Неизменни са също коледните сладки с джинджифил и канела, както у нас празникът би бил малоценен без баница с шансове.

 b Thinkstock

Празничен календар

Нека прибавим още, че датата 1 януари е специфична единствено за западната цивилизация. За множеството хора по света началото на годината е в друго време. Китайската нова година е при новолуние в края на януари или началото на февруари, еврейската е през септември, а в Тайланд е в средата на април.

Макар да посрещаме 2017-а от раждането на Иисус Христос, изобщо не е несъмнено тъкмо в коя година живеем. Няма неоспорими доказателства, че Христос е роден тъкмо в първата година от новата епоха, както не е несъмнено, че Рим е основан тъкмо 753 години по-рано или че първите Олимпийски игри са станали тъкмо в 776 година прочие Хр.

 b Thinkstock

Още по-трудно е да се одобри, че светът е основан на 1 септември 5509 година прочие Хр., както твърди православната черква или през 3761 г прочие Хр., както сочи еврейското летоброене. Нищо обаче не е попречило международната последователност да се построи върху тези дати. Идеята за летоброене от Рождество Христово се е родила в средата на VI в. и елементарно е била възприета, само че в продължение на епохи летописците датират събития по едно и също време от сътворението и от рождество. Ако едната дата не е точна, най-малко другата да е сигурна.

Особеност на мита, както към този момент казахме, е имитирането на безкрайност, а историческите му напластявания в действителност нямат изключително значение. Защото удоволствието от празника е по-важно от неговия смисъл.

от Ясен Бориславов за сп. "Меню "

 b Thinkstock
До същинския Дядо Коледа Игри за Коледа и Нова година за дребните и огромните "Съществува ли Дядо Коледа в действителност? " - едно писмо, от което всяка Коледа се нуждае Колко доста и разнородни имена има Дядо Коледа по света! Да се влюбиш по Коледа във Виена Коледна наивност
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР