За да няма никакви съмнения, че Столична община и МОСВ

...
За да няма никакви съмнения, че Столична община и МОСВ
Коментари Харесай

Решили ли са държавата и Фандъкова, че ще има завод за горене на боклук преди екооценката?

За да няма никакви подозрения, че Столична община и Министерство на околната среда и водите са твърдо решени да изградят столичния инсинератор, Оперативна програма " Околна среда ", надлежно Министерство на околната среда и водите като договарящ орган, са платили предплатено 71,4 млн. лв. по плана към незнаен адресат, още преди да има извършен търг и влезнала в действие Оценка на въздействието върху околната среда. Това твърди в своя обява Фейсбук страницата " За чиста София без изгаряне на боклуци ".
Според информацията, админите на страницата са изпратили въпрос до Министерство на околната среда и водите по реда на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) на коя дата да изплатени въпросните средства и на кого - с цел да има цялостно удостоверение.

Припомняме, че след скандал и решение на Столичния общински съвет (СОС) от 17 май, 2018 година, Столична община извършва план „ Интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци “ по Оперативна стратегия " Околна среда ". Той е разграничен на три етапи, от които изпълнени са двете. Изградена е апаратура за биологично отнасяне на площадка „ Хан Богров “; хранилище за неопасни боклуци „ Садината “; цех за механично-биологично отнасяне на боклуци „ Садината “ с произвеждане на RDF на обща повърхност 106 204 m2, потенциал – 410 000 тона/годишно боклуци (което подхожда на приблизително на ден количество от 1 320 т/ден, с оптимален приток на боклуци – 1500 т/дневно); преправка на отпадъците посредством Herhof-технология, посредством която се получава до 180 000 тона/годишно RDF - боклук.
Обявлението за осъществяване на третата фаза стана ясно в края на ноември предходната година. Процедурата, по която Столична община разпорежда на своето еднолично сдружение „ Топлофикация София “ третата фаза от плана, е договаряне без съобщение. Причина за това, че ЕАД-то е с предмет на активност произвеждане и транспорт на топлинна сила, произвеждане на електрическа и топлинна сила, действия по отнасяне на боклуци и други, обслужващи главните действия. То има съответните лицензии и е притежател на топлопреносната мрежа в столицата. Захранва над 99.9% от ползващите централизирано топлоснабдяване консуматори в София т.е. сдружението има в действителност монопол на пазара на топлинна сила.
Проектът се разпорежда за 29 години. Три години е срокът за създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила и 26 години - за оползотворяване на RDF за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила. Проектът е финансиран от ОПОС и съфинансиран от общината с заем от Европейската капиталова банка на стойност 64 млн. евро, който ще бъде изплащан от „ Топлофикация “ в продължение на 19 години. По плана се планува създаване на апаратура за когенерация на електрическа и топлинна сила с потенциал 180 000 RDF т/г. (22,5 т/ч.); индустриална мощ - 58 MWt топлинна сила и 20 MWe електрическа сила. Планирано е да бъде обезпечена електрическа енергия за потребностите на 30 000 семейства и топлоенергия за потребностите на 40 000 семейства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР