За да не се опасяваме от зараза с Лаймска болест,

...
За да не се опасяваме от зараза с Лаймска болест,
Коментари Харесай

Какво да правим при ухапване от кърлеж или оса?

За да не се притесняваме от болест с Лаймска болест, когато бъдем ухапани от кърлеж и той бъде отхвърлен, следва да бъде направено нещо доста простичко, освен това еднократно. Ако е ухапан възрастен, той да вземе един път 200 мг доксициклин. Ако е дете – цефалексин . Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. доктор Тодор Кантарджиев. И добави - 1 грам профилактика е еднакъв на 1 кг лекуване.
Написахме една директива какво се прави при унищожаване на кърлеж и по какъв начин се лекува Лаймска болест, би трябвало всеки персонален доктор в страната да я е получил, добави специалистът пред Българска национална телевизия.
Относно така наречен Марсилска тресчица Кантарджиев беше безапелационен - че в случай че на място от захапване на кърлеж се появи черно леке, имате температура през нощта, тогава отивате мигновено на доктор, който няма да ви отпрати, когато му обясните какви са признаците. Специалистът предизвести, че тази болест е доста рискова.
За край Кантарджиев изясни, че отровата на осите е доста по-слабо отровна от тази на пчелите. Ако оса ухапе някого по езика, може да се образува оток, който да те сложи в смъртна заплаха. Поставя се адреналин и кортикостероид, посочи специалистът. Той добави, че при в началото захапване от оса по тялото, оказва помощ да се намажете с ушна тиня, само че в случай че признаците не отшумяват, да се потърси лекарска помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР