За да не изпусне поредния шанс, който ни предоставят историята

...
За да не изпусне поредния шанс, който ни предоставят историята
Коментари Харесай

България може да получи много пари от ЕС срещу ангажимент за растеж и работни места

За да не изпусне следващия късмет, който ни дават историята и Европейски Съюз, България следва напълно да смени парадигмата, написа Ивайло Калфин в публикация за основаното н Брюксел изданиеEuractiv. Той е икономист, бил е вицепремиерв кабинета на Сергей Станишев и второто държавно управление на Бойко Борисов. Калфин беше и консултант на еврокомисаря по бюджета на Европейски Съюз Гюнтер Йотингер.

В сряда Европейската комисия предложи най-големия в историята си пакет от ограничения за справяне с икономическите последици от ковид. Освен бюджета за интервала 2021-2027 и към този момент контрактувания пакет от 540 милиарда евро, централно място е отделено на фонда за възобновяване, наименуван “ЕС последващо потомство “, в размер на 750 милиарда евро.

Тази невиждана сума се дава, с цел да компенсира другите благоприятни условия на страните членки за превъзмогване на следствията от рецесията и да ги защищити от задълбочаване на разликите.

Така да вземем за пример до 20 май 2020 година Европейска комисия позволи страните членки за дават държавна помощ за стопанските системи си в размер на 2 трилиона евро. От тях половината са предоставени единствено от Германия. Това съставлява 29% от Брутният вътрешен продукт на страната. Следват Италия, Франция и Белгия, надлежно с 17%, 13.4% и 11%.

От другата страна на скалата са страни като България, които са отделили по 2-3% от Брутният вътрешен продукт. Логично е да се чака, че тези, които отделиха повече средства за стопанските системи си в първите седмици на рецесията, ще се стабилизират и ще излязат от нея доста по-бързо. Другите- тези като България - ще имат доста по-бавно и мъчно възобновяване и ще изостанат още повече. Заради това Европейска комисия предлага изоставащите да се подкрепят с повече средства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР