За да направят новата Fiesta възможно най-популярна и успешна, специалистите

...
За да направят новата Fiesta възможно най-популярна и успешна, специалистите
Коментари Харесай

Ford Fiesta Active иска да бъде кросоувър

За да създадат новата Fiesta допустимо най-популярна и сполучлива, експертите от Ford създадоха версии за всеки усет. Стандартният модел дебютира през 2017 година в каросерии с 3 или 5 порти, както и богато многообразие от бензинови и дизелови мотори, съчетани с механична или автоматизирана скоростна кутия. На по-късен стадий се появиха първокласната Fiesta Vignale и спортната Fiesta ST. Неотдавна към огромното многообразие от модификации беше добавена и Fiesta Active. Новият модел съставлява градски кросоувър, основан на хечбека Fiesta. Новият Ford Fiesta Active усилва обсега на евентуалните клиенти и се насочва към тези консуматори, които със своята Fiesta карат по черни пътища и се катерят по високите бордюри.

На външен тип новата Fiesta Active се разграничава от общоприетия хечбек по детайлите, присъщи за кросоувърите. Отпред изпъква новата черна радиаторна решетка, по цялата каросерия има черни защитни панели, като в броните и праговете са добавени и хромирани елементи, подсилващи офроуд визията на модела. Отгоре са добавени черни релси на покрива, а истинските 17-инчови или даже 18-инчови джанти се оферират единствено за модела Fiesta Active. Има опция за избор сред черен или червен противоположен покрив според от цвета на каросерията. За нея се оферират новите свежи цветове, като първокласно жълто, рубинено алено или вълнисто синьо. В съпоставяне със общоприетата Fiesta, новата Fiesta Active има с 18 мм по-голям луфт, който към този момент доближава сериозните 152 мм, а следата е по-широка с 10 мм.

Интериорът на Fiesta Active е подготвен да посрещне пасажери, които се връщат от пикник или лов на риба с мръсни обувки, с мокри плажни кърпи и пясък. Материалите за тапицерията на салона и седалките на Fiesta Active са тествани в лабораторията на Ford в Дънтън, Англия. Покритията на седалките са минали 60 000 тестови цикъла за резистентност на изхабяване и устоят на интензивно излагане на ултравиолетово излъчване.

Кожената тапицерия на кормилото е тествана за резистентност на слънцезащитни лосиони. Спортните седалки са украсени с цветни шевове, образуващи хоризонтални ленти през средата на облегалките и оферират лумбална опора за лидера и 4-степенно контролиране за водача и пасажера начело. В салона на Fiesta Active можете да се насладите на висококачествения тон на първокласната аудиосистема BangOlufsen. Като алтернатива се предлага и панорамен покрив.

Новата Fiesta Active се предлага с богат избор от бензинови и дизелови мотори на Ford. Моделът може да се оборудва с неведнъж награждавания 3-цилиндров 1,0-литров бензинов турбомотор EcoBoost, който се предлага в цели четири разновидността на мощ с 85, 100, 125 и 140 конски сили. 1,5-литровият турбодизелов мотор TDCi се предлага с 85 к.с. или 120 к.с. Скоростните кутии са 6-степенна механична или 6-степенна автоматизирана. За всички мотори е налична технологията Auto Start Stop. Технологията Active Grille Shutter, която автоматизирано затваря дейните щори на решетата и усъвършенства аеродинамиката, когато радиаторът не изисква въздушно изстудяване, също е налична за всички бензинови мотори и за дребния турбодизел.

Тестваният автомобил Ford Fiesta Active е с 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател EcoBoost с мощ 125 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия. Моторът не издава 3-цилиндровия си темперамент с типичната неприятна осцилация. Като цяло моторът въобще не се чува в салона. Малкият турбомотор стартира да звучи прелестно откакто се развърти до 3500 об/мин, само че даже и при високи скорости в никакъв случай няма да се досетите, че под капака има единствено 3 цилиндъра. Максималният въртящ миг от 170 Нм е разполагаем от 1400 до 4500 об/мин, тъй че в случай че държите оборотите в този диапазон, постоянно имате разполагаем цялата двигателна сила. Спринтът от място до 100 км/ч лишава под 10 секунди. С ръчната скоростна кутия предавките се превключват отчетливо, а Fiesta Active форсира бързо и елементарно. Високата скорост се усеща единствено когато изпреварвате огромни камиони или шофирате във ветровити сектори от пътя. Аеродинамични шумове се появяват в салона единствено след 140 км/ч.

Окачването на Ford Fiesta Active е настроено особено за шофиране по неравни повърхности. Предните амортисьори са оборудвани със система за хидравлично прекъсване на отскачането, което изглажда неравностите и трептенията при придвижване по грапави повърхности и колата вози впечатляващо удобно. Увеличението на култура не се е отразило на ръководството в съпоставяне със общоприетия хечбек. Допълнителната височина се усеща единствено при динамично шофиране по противоположни завои с изкачвания и спускания, като на прохода „ Шипка ”, само че не и на автомагистралата и в града. За по-добра непоклатимост, при Fiesta Active следата е по-широка. Моделът е с по-твърди настройки на окачването, планувани за шофиране по черни или кални пътища. Задвижването е единствено на предните колела, само че към режимите Normal и Eco е прибавен и режим Slippery за шофиране по хлъзгава повърхнина, който автоматизирано контролира тягата и управлява настройките на стабилизиращата стратегия и системата за надзор на сцеплението при сняг и лед, като понижава буксуването на колелата при тръгване. Освен това се трансформират и настройките на кормилното ръководство.

Новата Fiesta Active е получила същите разнородни електронни асистенти за лидера, каквито има и в общоприетия хечбек на Ford. Той се счита за един от най-модерните софтуерно модели в класа. Във Fiesta Active всички електронни помощници на лидера разчитат на данни от камери, радари и ултразвукови датчици. Те могат да управляват околното пространство на автомобила и да сканират пътя начело на разстояние до 130 метра. За тези, които харесват Fiesta, само че от време на време би трябвало да отидат до вилата по черен път или желаят с лекост да излязат от непочистения сняг, новата Fiesta Active е съвършен вид. Цената за колата с повишен луфт и офроуд пакет е най-малко 32 700 лв., което е с към 10% повече от общоприетия модел.
Технически характерности

Размери
Дължина, мм: 4068
Широчина, мм: 1756
Височина, мм: 1498
Междуосие, мм: 2493
Собствено тегло, кг: 1166
Вместимост на резервоара, л: 42
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 998
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 125/6000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 170/1400-4500
Скоростна кутия: 6-степенна механична
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 195
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,9
Среден разход, л/100 км: 4,3
Вредни излъчвания СО2, г/км: 98
Цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 35 700 лв.
 
КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина, мм: 4140
Широчина, мм: 1760
Височина, мм: 1520
Междуосие, мм: 2580
Собствено тегло, кг: 1185
Вместимост на резервоара, л: 45
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 998
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 120/6000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 172/1500-4000
Скоростна кутия: 6-степенна механична
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 184
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,3
Среден разход, л/100 км: 5,0
Вредни излъчвания СО2, г/км: 115
Базова цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 36 986 лв.
 
Автор: Денислав Стоянов
Снимки: Ford
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР