За да можем ефективно да използваме нашата армия при кризи,

...
За да можем ефективно да използваме нашата армия при кризи,
Коментари Харесай

Каракачанов: Доброволната подготовка трябва да надгражда професионалната армия

За да можем дейно да използваме нашата войска при рецесии, ние авансово би трябвало да сме я подготвили и обезпечили задоволително. Това значи да умеем да използваме пълноценно финансовите средства, отпуснати от българския поданик, като ги трансформираме в действителни отбранителни качества.

Това съобщи министърът на защитата Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния... към профила в приветственото си слово при откриването на двудневната годишна конференция на началника на защитата, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

„ За да бъдат въоръжените сили благонадежден поръчител на сигурността, е належащо осъществяването и на различен основен приоритет в програмата на държавното управление, ориентиран към подготовката на задоволително хора за защитата на страната. Предстои да работим по намирането на най-ефективно и работещо решение за въвеждане на доброволна военна подготовка за отбрана на Отечеството “, уточни още министърът на защитата Красимир Каракачанов.

По думите му доброволната подготовка би трябвало да надгражда професионалната войска като обезпечава в допълнение готови младежи, подготвени да изберат военната специалност. По тематиката към този момент е в ход необятен публичен спор, акцентира той.

За бюджета за защита министър Красимир Каракачанов напомни, че има одобрен „ Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година “ Планът съдържа две приложения, които засягат осъществяването на уговорките както по линия на НАТО, по този начин и по линия на Постоянното структурирано съдействие на Европейския съюз. „ Наш дълг е да работим за неговото съответно осъществяване освен това освен в количествено, само че и в качествено измерение. Говорим за достигането на 2% от Брутния вътрешен артикул за защита, само че ние имаме и друга основна цел – 20% от бюджета за защита да се употребява точно за ново и оперативно съвместимо въоръжение и техника на най-високо софтуерно равнище “, съобщи министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Като непосредствена задача министърът на защитата уточни и създаването на идващия програмен документ за развиване на въоръжените сили в по-дългосрочна вероятност – до 2032 година

„ Вярвам, че конгреси като днешния набелязват единната посока на развиване и деяние, които ще бъдат приложени с изискващите се воля, непримиримост и решителност, на всички равнища на ръководство на страната “. Това съобщи началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев при откриването на тазгодишното издание на конференцията. Той уточни, че изборът на тематиката за форума - „ Предизвикателства пред системата за защита и потреблението на Въоръжените сили при развиване на военно-политическа рецесия “ е подбуден от нейната новост и подхожда на динамично изменящата се среда на сигурност, както и на отговорността да се поддържа и развива съответна на сегашните действителности система за защита.

„ Изводите от насъбрания опит демонстрират, че единствено военните старания, без тясното взаимоотношение с гражданските структури, не са задоволителни за попречване на рисковете, произлизащи от динамичната конюнктура на сигурност. Тя слага все по-широк набор от условия към отбранителните качества на страната ни в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз “, безапелационен бе началникът на защитата.

Генерал-лейтенант Андрей Боцев уточни, че за повишение успеваемостта на системата за защита, належащо е да бъде доразвита съществуващата нормативна база, доктрина и процедура, да се обсъдят и предложат посоки за нейното рационализиране, като комплицирана цялост от военни и невоенни качества.

На откриването на конференцията участваха ръководителят на Комисията по защита Константин Попов, висшият команден състав, ръководители и представители на държавни институции, генерали и офицери от типовете Въоръжени сили, шефове на дирекции в Министерството на защитата, началници и командири на структури на директно послушание на министъра на защитата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР