За да може Националната агенция за приходите (НАП) да следи

...
За да може Националната агенция за приходите (НАП) да следи
Коментари Харесай

За да следят лекарите дали издават касов бон, НАП ще има достъп до пациентски досиета

За да може Националната организация за приходите (НАП) да следи в действително време дали персоналните лекари издават касова записка за потребителската такса от 2,90 лв., тя получава достъп до медицинските досиета на всички пациенти. Ситуацията е не по-малко неуместна от случая с данъчните, които играха хоро в Марково, с цел да " заловят " по какъв начин не се издава касов бон за такса от 1,50 лв., написа " Сега ".
С достъпът до пациентските досиета се нарушава лекарската загадка и Закона за отбрана на персоналните данни. За потребностите на фискалния надзор чиновниците от Национална агенция за приходите ще могат да преглеждат и всяко едно лекуване и проучвания на пациентите. На този стадий, досиетата са налични единствено на лекарите и на компаниите, които вършат медицинския програмен продукт. Тепърва, обаче, при назначение на инспекция, посредством одиторски профил, проверяващите от Национална агенция за приходите ще могат да прочетат всичко - от проучвания и съвещания до назначени медикаменти и банкет в болница .
Според сдружението на общопрактикуващите легари това е достъп до " сензитивна информация ". От там допълват, че разширението на кръга от лица, които ще мигат да разполагат с нея, основава риск за националната сигурност на страната и в частност - на обществената непоклатимост в обществото.
Припомняме, че срокът за замяна на касовите апарати и софтуера, съгласно новите условия, ще бъде продължен до края на септември, оповестиха преди няколко седмици от Национална агенция за приходите. А новите правила и неразбираемите формулировки за тях провокираха неодобрение в освен в здравния бранш, само че и в други сектори.
" Медицинският програмен продукт с всички негови функционалности е предопределен за осъществяване на здравна активност, а не за ръководство на продажби. В огромна част от районите на страната един общопрактикуващ доктор постоянно обслужва по няколко обитаеми места. За задачата поддържа и съответните кабинети, а Наредба Н-18 не взема поради това. Затова условията не могат да бъдат прилагани, както при груповите практики на лекари с едно фискално устройство, без значение от употребения програмен продукт, по този начин и при самостоятелните практики с едно фискално устройство, при които еднакъв медицински програмен продукт, се употребява от повече от един доктор ", считат от сдружението на общопрактикуващите лекари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР