За да изгради страната ни всички приоритетни железопътни направления до

...
За да изгради страната ни всички приоритетни железопътни направления до
Коментари Харесай

Ивайло Московски: 4,320 млрд. евро са нужни за гарантиране на жп свързаността със Западните Балкани

За да построи страната ни всички предпочитани железопътни посоки до 2030 година, са нужни вложения на стойност 4,320 милиарда евро. Това разгласи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски на полемика, отдадена на транспортните планове в Западни Балкани, представен от пресцентъра на МТИТС.

Форумът се провежда по самодейност на Ивайло Московски и е част от днешната Среща на върха Западни Балкани - Европейски съюз.

Участие в министерската среща са взели транспортните министри на Македония и Косово, държавният секретар на Черна гора, както и представители на Световната банка, Европейската капиталова банка и на Съвета за районно съдействие.

В своето изявление министър Московски е декларирал, че 4,147 милиарда евро от средствата ще са нужни за плановете по "основната " TEN-T мрежа, а останалите 173 млн. евро ще се употребяват за рационализация на жп направлението Карнобат - Синдел, което е 123 км и е част от "широкообхватната " жп мрежа. По думите му това трасе има значително значение, защото свързва двете най-големи морски пристанища Варна и Бургас.

Ивайло Московски е показал, че най-сложният за осъществяване сектор и заради тази причина най-скъп, е жп линията Видин - София, като индикативната стойност на вложенията там са 2,31 милиарда евро. Министърът е добавил, че друга значима жп линия, която е част от коридора Ориент/Източно-Средиземноморски, е София - Кулата, като нейната стойност е 1,22 милиарда евро.

По направлението към Сърбия Ивайло Московски е показал плана за рационализация на жп линията Волуяк - Драгоман - сръбска граница, който също е част от "основната " TEN-T мрежа и е разпознат от Съвета на Европейски Съюз, като предпочитан трансграничен сектор.

Московски е изтъкнал, че за реализацията на плана са нужни вложения от 132 млн. евро.

За реализирането на жп свързаността с Македония министърът е оповестил, че към този момент се работи по план Техническа помощ за рационализация на жп линията София - Перник - Радомир - Гюешево - македонска граница. Индикативната стойност за построяването на жп линията Радомир - Гюешево - Македонска граница е 477 млн. евро. Министър Ивайло Московски е отбелязал, че тези вложения не са рискови, а плановете ще спомогнат извънредно доста за сигурността и развиването на района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР