За да избяга от нерешена задача, Архимед отишъл да се

...
За да избяга от нерешена задача, Архимед отишъл да се
Коментари Харесай

Трябва ли да се доверяваме на „шестото си чувство“?

За да избяга от нерешена задача, Архимед отишъл да се освежи на локалните бани. Когато влезнал във водата и забелязал, че течността се разлива през ръба на ваната, това се случило.

За да избяга от нерешена задача, Архимед отишъл да се освежи на локалните бани. Когато влезнал във водата и забелязал, че течността се разлива през ръба на ваната, това се случило. Математикът скочил и побягнал към дома си гол, викайки:

" Еврика! Открих го! "

Повече от две хилядолетия по-късно, през 2010 година, през уикенда Гуинет Полтроу чества 38-ия си рожден ден в Италия. Нейният миг на " еврика " е несъзнателен, като " звън на камбана, която е прозвучала и не може да бъде подценена ". Тя осъзнава, че бракът ѝ е завършил. Скоро откакто прочетох за тази преживелица в прословутото ѝ есе за съзнателното анулиране на връзката, видях едно име в имейла и знаех, че ще се срещна с този човек, без да знам кой е и по какъв начин наподобява. Независимо дали става дума за правилото на Архимед, за развода с Крис Мартин или за любовта от първия имейл, интуицията е смешно, уклончиво нещо с човешки последици.

 
Следвайки тези неочаквани осъзнавания или попадения на интуицията, в миналото живеех по следния метод: камбаната звънваше и аз тичах изцяло облечена, само че без съмнение, от една опция към идната. Трудно е да се дефинира количествено едно " просто познание " в тялото. Ако съм принудена да го направя, бих споделила, че интуицията е мигновена, необяснима и ирационална. Като че ли в случай че кажеш на най-близкия човек какво си научил преди малко, той твърдо ще се усмихне, ще стане и ще си смени мястото.

 

Например знаех, че ще работя в избрана компания, откакто я чух да се загатва в класната стая; както и при Архимед, концепцията за първата ми книга се появи в главата ми изцяло оформена; и сходно на Полтроу, в другояче прелестен миг разбрах, че една връзка е изцяло завършила. Получаваше се и с дребни, на пръв взор незначителни неща. Мислех си за обичан човек, с който не бях разговаряла от месеци, и минута по-късно той се обаждаше, с цел да се притече на помощ. Това може да звучи като магическо мислене или като цялост от незабележителни съвпадения. Наистина не знам до каква степен е неоправдателно да се написа за това събитие, тъй като до неотдавна не бях говорила задълбочено с никого за него. Но допускам, че за доста от нас интуицията не е изцяло непознато прекарване.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР