За да имате успех в инвестирането, трябва да можете да

...
За да имате успех в инвестирането, трябва да можете да
Коментари Харесай

Не е ли време за дивидентни акции?!

За да имате триумф в вложението, би трябвало да можете да предвиждате бъдещите трендове, а не да се ръководите от предишното и протичащото се досега. В противоположен случай, рискувате да попаднете в спиралата на " безконечните загуби " - да купувате скъпо (неща, които сте чули по малкия екран, че са горещи тематики, т.е. към този момент е късно за тях) и да продавате по-евтино (тези горещи тематики поправят, или се охлаждат, тъй като сте ги купили в края на цикъла).

Тази серпантина може да е сносно позната на самостоятелните вложители, които купуваха биткойн преди пет години, когато бе извънредно гореща тематика и на рекордни цени, единствено с цел да видят по какъв начин криптовалутата се срутва през идната една година.

И един образец, с който се сблъсках напълно скоро! Статия, която най-общо бе озаглавена " Не купувайте акции поради тяхната дивидентна рентабилност, съгласно тази графика ". Най-общо тезата на публикацията бе, че високодивидентните акции са се представяли по-зле от пазара през последната една година, както и през последните три години. И това е изцяло разумно, в случай, че над половината от доходността на пазара, пристигна от шепа мегаголеми софтуерни акции.

Ето и публикацията преведена от изданието MarketWatch:

" Не беше добра година да бъдете вложител в дивидентни акции, изключително като вземете поради, че държавните облигации сега носят рентабилност над 5% годишно. " Инвеститорите, които вземат решение къде да разпределят средства, евентуално се питат: " Каква е привлекателността на акция с невисок напредък, плащаща 5%, когато парите могат вместо това да бъдат паркирани в " безрискова " хазна, даваща сходна сума? ", съгласно анализаторите на Bespoke Invest.Наистина, високодоходните акции изостанаха толкоз доста тази година, че сочните им дивиденти не са задоволителни, с цел да компенсират слабото показване.Към сряда сутринта 101 съставния елемент на S&P 500 SPX, които не изплащат дивиденти, са се повишили приблизително с 20,7% на годишна база, до момента в който 100-те най-доходни платци на дивиденти в показателя са намалели с 3,2%, сочи още разбора.Като се има поради 17% плюс възвръщаемост за S&P 500 до момента тази година, " всичко надолу през годината е доста по-слабо ", пишат анализаторите.При свиване единствено до 29-те акции с най-висока рентабилност от дивиденти, всички от които бяха най-малко с 5% дивидентна рентабилност, Bespoke означи още по-слабо релативно показване.Тази група от имена е отбелязала междинен спад от година досега от 8,4% въз основа на общата възвръщаемост. Групировката изостана и от S&P 500 за интервал от три години, като възвърна 21,6% по отношение на 39,5% възвръщаемост за показателя. "

Прочитайки публикацията, има огромна възможност да си изградите мнение, че не е добре да купувате дивидентни акции сега. Няма даже да се замислите, че тези резултати са построени на база на минали интервали и никога не озанчават, че това ще е представянето на комапниите с висока дивидентна рентабилност в бъдеще!

Тук се намесва един психически фактор а точно - без да желаеме, ние сме склонни да прехвърляме историческото показване на един актив, бранш или промишленост в бъдещето! Казано по различен метод - автоматизирано отхвърляме дивидентните акции като капиталова опция сега. А би трябвало да е тъкмо противоположното!

Ако се замислите малко по-дълбоко и ви тормозят всички тези диалози, че сякаш към този момент не се чака криза, или че рецесията ще е " мека ", което значително е заложено в равнищата на акциите (изключително високи, които вършат финансовите оценки невиждани от доста време насам.), то най-вероятно ще ви би трябвало сигурност в бъдеще. Тази сигурност обаче, надали би пристигнала от софтуерни акции, поскъпнали постоянно даже в пъти и причина за покачването на показателите.

Много по-вероятно е мощно поскъпналите акции, да са извънредно волатилни и при разиграване на различен сюжет (не обвързван с меко кацане или без рецесия), да са измежду най-силно засегнатите активи. Ще желаете ли да сте в тези акции? Или ще предпочетете в бъдеще да сте в релативно сигурните и потвърдили в исторически проект, че пазят в сложни времена - дивидентни имена?

От друга страна изоставането на дивидентните имена, може да се одобри и като опция за това да разполагат с догонващ капацитет, даже и да забележим по-нататъшно покачване на щатските показатели. Много специалисти чакат, поддръжката на показателите да стане точно по направление на ъглите на пазарите, които изостават. Тези ъгли значително са и обект на рекомендации от мениджъри на активи, които търсят идващите капиталови благоприятни условия.

Добре е да търсите капиталови благоприятни условия тук-там, които не са " пренаселени " и които могат да се трансфорат в идната капиталова тематика. Дали дивидентните комапнии ще са тази тематика - единствено времето ще покаже. При всички положения обаче, този жанр компании могат да ви дават известно успокоение и добър сън, при възможни разтърсвания на финансовите пазари през идната година.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР