За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и

...
За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и
Коментари Харесай

Екоминистърът: Чист въздух ще имаме само с политическа воля и консенсус


„ За да имаме по-чист въздух е нужен политически консенсус и воля за предприемане на непопулярни ограничения. Конкретни резултати могат да бъдат реализирани единствено със взаимни дейности на всички институции на национално и локално равнище “. Това съобщи министърът на околната среда и водите във връзка полученото през днешния ден публично уведомително писмо от Европейската комисия, с което призовава България да извърши напълно решението на Съда на Европейски Съюз от 5 април 2017 година Съдът откри, че България е нарушила отговорностите си според Директивата за качеството на въздуха, като не съблюдава условията за пределно допустимите концентрации на ФПЧ10 в атмосферния въздух.

„ Общините са тези, които имат задължението за реализиране на нормите за качество на атмосферния въздух, само че огромна част от тях към момента не припознават този проблем. От основно значение е той да се припознае и като народен и в решаването му да бъдат въвлечени всички виновни институции с ясното схващане, че без взаимни, поредни и съгласувани старания няма да успеем да се оправим “, прикани министърът.

Постигането на нормите на Европейски Съюз за качество на атмосферния въздух е предизвикателство пред по-голямата част от страните членки на Европейски Съюз.  Политиката на Европейската комисия към страните членки с проблеми в региона на качество на въздуха е извънредно строга. Освен България и Полша, против които към този момент има постановени правосъдни решения, в Съда на Европейски Съюз са заведени каузи и против Германия, Унгария, Франция, Румъния, Обединеното кралство и  Италия.

За България условието за реализиране на нормите беше сложено още с приемането на страната като пълновръстен член на Европейски Съюз през 2007 година През 2010 година страната ни беше първата против която Европейската комисия стартира наказателна процедура. На 5 април 2017 година Съдът на Европейски Съюз постанови решение против България за неспазване на нормите за фини прахови частици  ФПЧ10. С полученото през днешния ден публично уведомително писмо Европейска комисия придвижва процедурата против България на идващ стадий, като към момента не се пристъпва към налагане на финансови наказания против страната.

След април 2017 година управлението на Министерство на околната среда и водите организира поредност от договаряния с Европейска комисия. В резултат на това страната ни реализира отсрочване с 12 месеца на решението на Европейска комисия да изпрати актуалното писмо. Това даде опция през този интервал да се подхващат основни дейности към реализиране на нормите за качество на въздуха. Със съдействието на Световната банка беше създадена Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018 - 2024 г.  Този документ ще подкрепи общините в използването на точните ограничения за реализиране на стабилно сходство. В програмата като съществени аргументи за превишенията на нормите в България са разпознати преди всичко битовото отопление през зимата и на второ автомобилният превоз. Основна роля за това играят социално-икономическите фактори и ниските приходи на популацията.

По отношение на битовото отопление държавното управление утвърди и внесе за разглеждане в Народното събрание промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, целящи ограничение на използването на въглища и брикети за битово отопление с високо наличие на сяра и пепел. Предвижда се също по-ранно (през 2020 г.) въвеждане на условията на Регламент 2015/1185 за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво, за подкрепяне на процеса на замяна на тези уреди с такива, които са с по-ниски излъчвания на нездравословни субстанции.

За понижаване на замърсяването от автомобилния превоз Народното събрание гласоподава промени в Закона за локалните налози и такси, които целят да подтикват използването на коли, водещи до по-ниски равнища на замърсяване. Със закона се вкарва екологичен съставен елемент при определянето на налога върху транспортните средства, според който колите с по-висок Евро стандарт ще бъдат натоварени с по-малка данъчна тежест. Въведени бяха по-високи продуктови такси за коли над 10 години, бяха понижени тези на колите под 5 години и на хибридите, както и нулеви ставки  за електрическите автомобили. Предприемат се ограничения от страна на способените органи за повишение на качеството и успеваемостта на периодическите механически прегледи за замърсяващи коли. Въведени са спомагателни ограничавания за изкупуване на катализатори от моторни транспортни средства в пунктовете за приемане на боклуци посредством използване на непоколебим надзор и наказания.

По оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ е очакван запас от 115 млн. лева за общините с нарушено качество на въздуха за финансиране на капиталови ограничения, ориентирани към главния източник на замърсяване – битовото отопление. Предоставя се и безплатна финансова помощ за разработване/актуализация на общинските стратегии за възстановяване на качеството на атмосферния въздух.

Съгласно формалните данни от мониторинга през 2017 година в шест общини е реализирано сходство с нормите (средноденонощна и средногодишна) – Добрич, Девня, Пирдоп, Гълъбово, Стара Загора и Сливен. През 2017 година в 18 града е реализирана средногодишната норма за ФПЧ10 в съпоставяне с 15 града през 2016 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР