За да имаме икономически растеж, който остава в България, е

...
За да имаме икономически растеж, който остава в България, е
Коментари Харесай

Даниел Лорер се размечта за високотехнологично земеделие, биотехнологии и космическия сектор

За да имаме стопански напредък, който остава в България, е значимо да имаме интелигентен бизнес и стопанска система. България е доста мощна в ИТ бранша, аутомотива, желае ми се да развием и биотехнологии, храни и земеделие, само че с високотехнологичен напредък. Защо не и бранш космос, който разрешава и доста други сфери да се включат. 

Това разяснява министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер по Дарик радио.

Той изясни, че инфлацията значително е привнесена извън поради усложненията на веригите на доставки и цената на силата, както и поради избавителните ограничения, поради които се наляха средства от страните. Постепенно ще забележим на централизирано световно равнище ограничения за понижаване на инфлацията, като повдигане на лихвените проценти.

В бюджета за 2022 година имаме заложен недостиг от 2,6% без коронавирус ограниченията, което е в границите на Маастрихтските критерии. Но значимото е, че е заложено това, което обещахме на България - напредък, това е пътят на богата и обществено обективна страна. Ако не влагаме и вършим икономии, ще си останем там, където сме. Ако извадим финансовите разноски, бюджетът е на остатък, имаме 1,5 милиарда лева заложени за пътища, 30% нарастване на финансовите разноски за общините, 90 млн. лева за пристанищна инфраструктура, 600 млн. лева за жп инфраструктура, заключи Лорер.

По думите му главната задача на неговото министерство е да убеди всички вложители, че ще има ред, правила и предвидимост. И даде образец, че сега се договаря с немска компания за още един цех за чипове за коли, както и с американска за ИТ център.

Той разяснява и експото в Дубай. " За страдание не сме разбрали, че това е високотехнологично експо, което не е за храни и история. Тези изложби ненапълно са традиция и не можем да избегнем наличие на тези формати и е значимо да сме там. Но светът се трансформира, става все по-виртуален и високотехнологичен и Българската организация за вложения ще се заеме с това да покаже нова осъвременена визия на България. Млади и надъхани хора има по доста ъгълчета на администрацията, само че те са били потиснати през годините. Ще ги изкараме първо и след това ще привличаме повече такива ", безапелационен беше Лорер.

Преминаването към електрически коли доста ги опростява като технология. Производителите им се трансформират в едни интегратори, които би трябвало да съберат един сполучлив модел, това значи, че автомобилния пазар ще стартира да се демократизира и това отваря поле за доста нови играчи в тази област, в това число България - за какво да нямаме цех за електрически автомобили, в случай че автомобилът е към този момент доста по-прост. Така че " Некст.е.ГО " е безусловно действително да се случи и се надявам, че напролет ще има към този момент първа копка, сподели Лорер. Относно самата договорка той посочи, че България не е дала никакви пари като насърчителна мярка авансово, а всички помощи ще се случат, откакто заводът стартира да работи и да продава.

Според него българската енергийна система страда от съществени дефицити и държавното управление има съмнение, че са се случвали съществени нередности. Смяната на ръководството на " Булгаргаз " е резултат 2:0 в битката за ред и законост у нас след оставката на Сотир Цацаров. " Многократно сме говорили какъв брой е закъсняла доставката на азерски газ у нас, интерконекторът с Гърция го няма, имаме доста въпросителни меко казано, че енергийната система у нас не е била ръководена в полза на жителите ", счита Лорер.

" Нашата вяра е, че Омикрон е последният вариант и по-късно ще си отдъхнем. Доколко ограниченията против рецесията са ефикасни, се вижда - доста от бизнесите оцеляха, имаме към този момент и проект за справяне и последователно затваряне на страната. Ние реагираме на обстановката динамично и нагласяме ограниченията съгласно сериозността й ", изясни министърът.

Той напомни, че ББР има задача по закон да оказва помощ на дребни и междинни компании. Започнахме да вършим профилирани стратегии за обособените браншове - за хотелиери и ресторантьори, за розопреработвателите, работим за подкрепяне сметките за сила, приказваме и с още няколко промишлености, добави Лорер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР