За да има прозрачност и гаранции за вота президентът предлага

...
За да има прозрачност и гаранции за вота президентът предлага
Коментари Харесай

Видеонаблюдение при броенето на бюлетините предлага президентът Радев

За да има бистрота и гаранции за вота президентът предлага да има цялостно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в секционните изборни комисии. От ЦИК приканиха политиците за отговорно отношение при установяване състава на тези комисии.
Днес президентът Румен Радев предложения представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, експерти по тематиката от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния развой, с цел да обсъдят Изборния кодекс. Промени в изборните правила са на дневен ред в Народното събрание и бяха признати на първо четене.

При откриването на срещата президентът означи, че от доверието на жителите в провеждането на изборите зависи и легитимността на самата политическа система, по тази причина е значимо да се разпознават предпоставките, които могат да компрометират вота и да се приложат ограничения за ограничението им, както организационни, по този начин и посредством потреблението на модерни технологии.

Президентът предлага да има цялостно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в секционните изборни комисии (СИК).

„ Важно е и законодателят по този начин да реши този въпрос, че да се резервира и тайната на гласуването, само че най-много да има цялостно обгръщане на броенето на бюлетините от отварянето на урните до броенето и оформянето на протокола “, съобщи президентът.

Това съгласно президента ще обезпечи бистрота при броенето набюлетините. Президентът подсети, че видеонаблюдението в комисиите е условие на Венецианската комисия и ще подсигурява бистрота при броенето на бюлетини.

Важно е двата вота, които предстоят през 2019-та година, да са транспарантни и почтени, уточни Радев, оповестява БНР. Според него проблемите в изборния развой се уголемяват сензитивно.

„ Много е значимо законодателят по този начин да реши този въпрос, че да се резервира и тайната на гласуването, само че най-много да има цялостно обгръщане на броенето на бюлетините, всеки жител би трябвало да може в края на изборния ден да наблюдава на своя телефон или компютър какво става в секцията, където той си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ резултат върху секционните изборни комисии “, съобщи Радев.

Председателят на ЦИК Ивелина Алексиева прикани политиците за отговорно отношение при установяване състава на секционните комисии.

„ Честата промяна на съставите на секционните изборни комисии, подмяната в деня преди изборите, в това число в изборния ден и влизане в комисии на тези лица, които не са минали никакво образование, основава проблем “, сподели тя.

Съветникът на президента по правни въпроси Емилия Друмева счита, че откакто съвещанията на Централната изборна комисия и на районните комисии се излъчват онлайн, разумно е този метод да се придвижи и към секционните комисии.

„ Но с доста значим акцент на нашето предложение - камерите се включват след привършване на гласуването в изборният ден “, уточни тя.

От екипа на Радев оферират още против фалшификации да се отстрани и вторият формуляр на протокола.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР