За да има енергийна борса в България са нужни законодателни

...
За да има енергийна борса в България са нужни законодателни
Коментари Харесай

Представиха в парламента концепцията за газов хъб Балкан


За да има енергийна борса в България са нужни законодателни промени, които да регламентират активността й, сподели пред публицисти в Народното събрание Валентин Николов, ръководител на Комисията по енергетика. Той откри през днешния ден в Народно събрание кръгла маса, на която беше показана концепцията за " Газов Хъб Балкан " /ГХБ/.

" Газов Хъб Балкан " ЕАД е записано през януари тази година за основаване на газова борса. Дружеството е с капитал 500 000 лева напълно държавна благосъстоятелност. Дялове на компанията може да бъдат препоръчани на други юридически и физически лица - търговци на едро, производител или енергийни тържища, само че при опазване на контролния пакет от " Булгартрансгаз " ЕАЗ. Експертни оценки, публикувани по време на работната среща, демонстрират, че търсенето на природен газ на борсата ще се усили от близо 700 млн. куб. метра през 2020 година до съвсем 2.5 милиарда куб. метра през 2024 година.

Текстовете за смяна на Закона за енергетиката ще бъдат обществено дебатирани и показани на специалисти в бранша, уточни Николов.

Измененията на Енергийната тактика на България влязоха в Народно събрание в края на предходната година и нашата компания предприе ограничения за основаване на сдружението " Газов Хъб Балкан ", сподели Владимир Малинов, изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз ". Предприели сме ограничения за основаване на ликвиден пазар на природен газ, уточни още той.

Отчитаме сериозността от ниската пазарна ликвидност на природен газ, сподели Кирил Равначки, шеф на ГХБ. Създаването на борсата ще увеличи ликвидността на пазара, дава опция на търговците да подписват покупко-продажби на едно място и по този начин обезпечава изгоди за всички участници на пазара, сподели още Равначки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР