За да има донорство, трябва да има доверие, а този

...
За да има донорство, трябва да има доверие, а този
Коментари Харесай

Двойно трансплантиран българин: Този скандал убива доверието

За да има донорство, би трябвало да има доверие, а този скандал убива доверието. Това е чудовищно, което се е случвало. Това разяснява пред БНР единственият двойно трансплантиран българин - Георги Пеев от Хасково.

Повод за думите му са разкритията за нарушавания в процеса на трансплантации у нас, показани от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

" Такива неща се случваха в Пакистан и Ирак преди 25 години. Това, с цел да се случи, е минало през ужасно доста хора ", сподели Пеев.

Той е безапелационен, че трансплантолозите в България не са толкоз доста. Не може и да става дума за съпоставяне - това не е един автомонтьор да хване част от една кола и да я постави в друга кола, съобщи той.

" Държавата би трябвало да има човешко отношение към трансплантациите. Когато върнем доверието в опазването на здравето, тогава ще се оправят и трансплантациите. На този стадий няма по какъв начин да стане. Всичко е счупено по веригата ", безапелационен е Георги Пеев.

Според юрист Надежда Славчева, която има докторантура по трансгранична здравна помощ, доверието се занулява. Тя посочи, че нормативната ни уредба за трансплантациите е богата и изчерпателна, само че е под въпрос нейното съблюдаване.

По думите ѝ в задължението на лекарите не влиза търсене на истината дали дадени лица са родственици и да оспорват документи, само че те могат да алармират.

Преди да се извърши взимане на органи от даден донор, цялата документи от лечебното заведение в комплект отива в ИА " Медицински контрол ". Това става 7 дни преди вземането, посочи тя.

Много хора вземат участие в този комплициран развой, няма по какъв начин да са един или двама, посочи Славчева.

" Не знам дали става въпрос за затваряне на очите или неглижиране, или някакъв автоматизъм в процедурата. Като правист чакам да излязат публични данни ", съобщи юристът.

Според нея сме много надалеч от участие в европейската мрежа за трансплантации " Евротрансплант ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР