За да говорим за времето, трябва да сме осигурени. Говорим

...
За да говорим за времето, трябва да сме осигурени. Говорим
Коментари Харесай

От 9 юли в България може да няма прогноза за времето

За да приказваме за времето, би трябвало да сме обезпечени. Говорим за продължителен дефицит на средства години наред. Опитахме да работим, само че не става по този начин. Това съобщи основен помощник Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Според нейните думи " дефицитът е в доста направления " и в случай че не бъде напълнен, " няма да можем да си приказваме за времето ".

Ако няма задоволително пари, на 9 юли Национален институт по метеорология и хидрология стопира работа , тъй като няма да ги има нужните средства, с цел да може да се прави прогнозата на времето. Има толкоз доста действия, които са неразривно свързани – когато една активност бъде блокирана, това се отразява съдбовно по веригата, стана ясно от думите ѝ. Затова и на следващия ден, 21 юни, от 9:00 до 10:30 часа работещите в Национален институт по метеорология и хидрология излизат на митинг пред Българска академия на науките .

Трябват ни още 1,9 млн. лв., с цел да се покрие цялостната наша активност. А с цел да работим дейно, са ни нужни 18 млн. лв. годишно , съобщи Стойчева. Припомняме, че бюджетът на Национален институт по метеорология и хидрология за тази година беше повишен с 13,5% и е малко над 8 млн. лв..

По думите на Стойчева нарастването от 13,5% е реалност поради нарастването на минималната работна заплата, което би трябвало да бъде покрито. Идва миг, в който търпението свършва – хората напущат, оставаме сериозно малко, предизвести известният специалист.

Анастасия Стойчева счита, че страната би трябвало да се намеси и да реши казуса генерално. Тя изясни, че специалистите от Националния институт по метеорология и хидрология бяха в първите редици на протестиращите, които желаеха повече пари за Българска академия на науките, а по-късно остават без задоволително средства. Не желаеме да бъдем употребявани от управление на Българска академия на науките , посочи Стойчева.

За край прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология е, че до края на юни ще остане дъждовно и по-хладно. Не наподобява нещата да се успокояват, съобщи тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР