За да гарантира производство то на храни през 2020 г.

...
За да гарантира производство то на храни през 2020 г.
Коментари Харесай

Красимир Кумчев: Земеделието се нуждае от кредит за доставчиците

За да подсигурява произвеждане то на храни през 2020 година и да се застрахова против продоволствена рецесия, държавното управление би трябвало да обезпечи кредитиране на вносителите на консумативи за земеделието - семена, фуражи, торове, препарати за растителна отбрана, поливна техника и други Това разяснява пред " Капитал " Красимир Кумчев, поземлен съветник и производител на салати, череши, сливи и ябълки върху 900 дка. " В изключителна обстановка като сегашната е належащо министерството на земеделието да мисли няколко хода напред и да планува и неприятните сюжети ", настоя той.

Веригата на доставки е с нарушен темп

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега, когато транспортните коридори са единствено леко разтърсени, веригата на доставки понякога излиза от темп. Отиваш за торове, споделят " чакаме доставка " след два дни. Отиваш за маркучи за напояване, споделят " чакаме доставка " след седмица. Макар и със закъснение това прави работа. Но, в случай че границите се затворят, или възникне различен проблем, и това е неприятният сюжет, може да се стигне до продоволствена рецесия, споделя фермерът и прецизира, че обръща внимание на това, не с цел да плаши хората, а с цел да подтикне Министерстовото на земеделието да вземе съответни ограничения. Според него те се показват в това да се обезпечи финансов запас на компаниите, снабдители на консумативи, с цел да могат в къс интервал да набират на склад количествата, нужни на производителите до края на годината. " Това, което желае да го чуе производителят на храна в България сега е - имаме на склад всичко, належащо за производството през 2020 година Когато ви би трябвало идвайте и вземайте ", споделя Красимир Кумчев.

Доставчиците няма запас да се запасят

Българското произвеждане на нужните " консумативи " за земеделието, по негова информация, се свежда до избрани типове торове и лимитирана гама препарати за растителна отбрана. Останалото е от импорт, а огромните вносители на торове, на семена, на препарати за растителна отбрана са двадесетина компании, а всички - най-вече петдесет. " При неприятен сюжет, тези снабдители, с които работим от десетилетия, няма да имат това, което ни е належащо. В момента няма компания, която финансово да издържи да купи авансово, даже да има най-хубави планове ", споделя той.

Според Красимир Кумчев аграрни производители също нямат остатъчен финансовия запас, с който да кредитират доставчиците. " Ние най-рано ще изкараме продукция след месец. И оттова нататък всички доходи от продажби отиват да покриват разноски за това, което ще заложим през май, през юни, през юли. Едва в края на годината чакаме някакъв добър финансов резултат ", споделя той. Уточнява, че казусът е общ за всички браншове в земеделското произвеждане на храни, въпреки и в друга степен.

Изпреварващ ход, от който няма какво да се губи

Според Красимир Кумчев е " значимо е да се види разликата сред това, което доставчиците на консумативи са продали на българските производители през 2019 г, с това, което са пласирали досега и което имат в наличност. И да се обезпечи финансов запас на тези компании, с цел да заредят всичко, належащо за агросектора до края на годината. " Говоря за заем, който ще бъде върнат, а не за подарък, благодеяние или помощ от Европейски Съюз ", прецизира той.

Дори и най-лошият сюжет да бъде избегнат в системата нищо няма да се изгуби, нито ще има остатъци. До края на годината производителите по този начин или другояче ще изкупят наличностите. Но, в случай че се развият неподходящо, най-малко българско произвеждане ще има на пазара.

Негативният сюжет

Притесненията са от следната обстановка - ние сме закупили семена, подготвили сме разсад, засаждане. Ако внезапно се окаже, че липсват препарати за растителна отбрана, липсват торове, реколтата ще бъде компрометирана. Не единствено, че производителите ще понесат големи загуби, само че и няма да изкарат храна на пазара за консумация. Няма да има импорт, а българското произвеждане ще е провалено, заради непредвидливост на министерството. Той подсети и, че в земеделието, с цел да се подсигурява обикновено произвеждане би трябвало да се мисли месеци по-рано. И с милион лв. няма по какъв начин да се създаде храна от през днешния ден за на следващия ден.

Защо не и насърчителна скица

Отделен въпрос е, че би било далновидно, да се направи скица, тъй че да подтиквам фермерите да усилят площите си със зеленчуци, счита Красимир Кумчев. При трайните насаждения и животните цикълът е по-дълъг, само че зеленчуците са едногодишна просвета, в този момент е началото на сезона и моментът е подобаващ. Може да се отпусне запас и да се призоват фермерите, които имат благоприятни условия - налична земя и хора, които да ангажират в допълнение, да усилят производството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР