За да финансира амбициите за Марс, SpaceX възнамерява да засили

...
За да финансира амбициите за Марс, SpaceX възнамерява да засили
Коментари Харесай

Един от най-амбициозните проекти на SpaceX остава заклещен на земята

За да финансира упоритостите за Марс, SpaceX има намерение да ускори предлагането на услугите, свързани с интернет. Изпълнителният шеф на компанията Илън Мъск чака тази услуга Starlink да генерира 30 милиарда $ годишно.

SpaceX към този момент е най-големият сателитен оператор в света, ръководещ над 500 спътника и има намерение да започва още хиляди. Компанията ще се нуждае от мрежа от наземни станции, свързващи своите спътници с физическия " гръбнак " на интернет. Но построяването на тези възли е сложна задача. 26 към този момент са планувани за Съединени американски щати, само че без да има главно надграждане на спътника, тези станции ще поддържат покритието на мрежата, значително, единствено на земята, написа CNBC.

Излъчване на световната широколентова връзка

Усилията за прекачване на данни oт огромно разстояние от Земята нормално попадат в две категории: доста близко и доста надалеч. Компанията Alphabet разполага с интернет балони на към 12 благи над земята в Кения, да вземем за пример. Тези подходи наоколо до повърхността на земята са бързи, само че всяка антена има стеснен географски отпечатък.

За разлика от тях, компании като канадската информационна компания Telesat от дълго време ръководят спътници в орбита на повече от 20 000 благи над земната повърхнина, където всяка машина може да доближи огромна територия от планетата. Тези системи оферират световно покритие, само че не с доста бързи връзки.

Със Starlink SpaceX се причислява към група компании, в това число Telesat, които основават " съзвездия " от спътници, задоволително близки, с цел да си споделят със земята за десетки милисекунди, само че и задоволително надалеч, с цел да покрият планетата с рационален брой спътници. За да приключи услугата обаче, SpaceX се нуждае от наземна инфраструктура.
 SpaceX може да не стигне до Марс, до момента в който Илън Мъск е жив
SpaceX може да не стигне до Марс, до момента в който Илън Мъск е жив

Бизнесът на SpaceX за сателитен интернет няма да бъде отделян или листван

Компанията възнамерява да употребява " phased array antennas, ", които могат да насочват фокуса на машината по електронен път, а не тя да се върти физически. Техниката опростява устройството, само че се предлага на висока цена. Според някои калкулации приспособлението може да коства повече от 1000 $, макар че Мъск е ориентиран повече към цена под 300 $.

През март FCC упълномощи SpaceX да популяризира милион антени, а членовете на борда на компанията тестваха устройствата (които съгласно някои медии наподобяват на НЛО), само че компанията към момента не е посочила комерсиалната версия.

Всяка сателитна услуга се нуждае от мрежа от наземни станции, с цел да се включи в съществуващата оптична инфраструктура. Това са точките, в които галактическата мрежа се слива със международната мрежа.

SpaceX приготвя и тези " шлюзови станции ". Компанията е записала 26 местоположения всяка от които може да хоства осем антени. Някои от тях са благосъстоятелност на SpaceX. Други принадлежат на телекомуникационни компании, като Level Three Communications.

Но мрежата от второ потомство няма да работи в близко бъдеще. SpaceX първо би трябвало да преработи сателитния си дизайн, с цел да включи захранващо устройство, тънко настроени лазери и различен хардуер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР